ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

Home / ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

 

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ


О великој потреби за покретањем и радом средње школе у Милићима, најбоље говори писмо једног човјека, иницијатора покретања средње школе у Милићима, које је написано 08.02.1996. године, господина магистра Рајка Дукића, тадашњег директора компаније“ Боксит“ које наводимо у цјелини:

Поштовани Госп. Директоре,

У времену смо велике неизвјесности, страдања и ишчекивања, увијек постоји нека нада и жеља да се нађе ријешење…Опширније

Захваљујући изузетној сарадњи представника ове двије општине, Милићи и Илијаш, али нажалост и трагичној судбини становника општине Илијаш те ратне 1996.год. убрзо је дошло до оснивања нашег Центра.

Средњошколски центар “Милутин Миланковић” основан је 15.маја 1996. и то одлуком владе Републике Српске. Рјешење о упису у регистар средњих школа објављено је у Службеном гласнику Републике Српске бр. 9/96.Центар је тада носио назив “Средњошколски центар Милићи” и био смјештен у насељу Дервента, удаљеном од центра Милића око 7 км. 
Те, сад већ, далеке 1996.године у школу је уписано укупно 124 ученика који су распоређени по смјеровима на сљедећи начин :

Гимназија-општи смјер  60 ученика

Економија,право и администрација 60 ученика

Прва сједница Школског одбора одржана је 21.08.1996. год, и на њој је за првог директора новоосноване школе изабран професор хемије Јанко Јовић. Професор Јовић је и раније, у периоду од 1992 до 1997.године већ обављао ову дужност у општини Илијаш. 
Прво наставничко вијеће имало је сљедећи састав : 

Јовић Јанко-проф.хемије (директор), Босиљчић Винка-проф.социологије (педагог),Срдић Јадранка-дипломирани правник (секретар), Жугић Анкица-проф.српског језика и књижевности, Голић Стојка-проф.руског језика и књижевности, Тодоровић Татјана-проф.енглеског језика и књижевности, Петровић Митар-проф.латинског језика, Ескић Славојка-проф.историје, Јефтић Мара-проф.географије, Ристановић Биљана-проф.биологије, Милановић Милорад-проф.физике, Трнинић-Баковић Нада-проф.математике, Васиљевић Деспет-проф.информатике, Кретија Мирјана- проф.ликовне културе, Мандић Љиљана-проф.музичке културе, Јурошевић Раде-проф.физичког васпитања, Ђурђић Мирјана- дипломирани економиста, Бајић Ђурђа-виша комерцијална школа (рачуновођа), Врета Неђо – КВ- електричар  (домар), Ђурђић Ранка – НК-радница (спремачица), Ковачевић Мирјана – НК-радница (спремачица) и Зекић Драга – НК-радница (спремачица)

 

И тако је у септембру 1996. године по први пут зазвонило школско звоно у средњој школи у Милићима. Зграда некадашње подручне основне школе у Дервенти која је у току рата била уступљена на кориштење Војсци Републике Срспке, опремљена је кабинетски колико се у то  вријеме могло и започела је школска 1996/97. година.

Дужни смо да поменемо огромну и несебичну подршку  компаније &бдqуо;Боксит&лдqуо; и њеног руководства на челу са гдином Дукићем. Велики број ученика је добио нове књиге (од новца који је дониран купљено је 60 комплета књига за ученике гимназије, укупне вриједности 7.142 тадашње њемачке марке. Такође је набављено и 15 комплета књига за ученике економске струке чији су родитељи дали свој живот у отаџбинском рату, одобрене су стипендије за ученике гиманзије, обезбијеђен је бесплатан превоз и за ученике и за професоре од мјеста становања до школе и назад.

Поред компаније &бдqуо;Боксит&лдqуо; и неке друге организације из других држава помогле су колико су могле. Већ у октобру пристиже значајна помоћ из Њемачке која се састоји од школске опреме за пет (5) кабинета. Опрему чине клупе, столице и табле.Опширније.

О свим тим бурним почецима можда најбоље свједочи запис о крају наставне школске 1996/97 године који је оставио директор Јовић. У том запису између осталог пише и ово : 
“Средњосколски центар„Милићи“ у Милићима похађало је у школској 1996/97.години 118 ученика. Успјех ученика на крају наставне године је задовољавајући. Одличан успјех забиљежило је 18 ученика. Владање ученика је у границама дозвољеног.  Поред редовних часова реализовани су и часови додатне и допунске наставе, као и активности секција (новинарско-литерарна, математичка, ликовна, одбојкашка, шаховска и хемијска). Још једном ћу се у име колектива захвалити на значајној подршци свих привредних и локалних органа општине Милићи.” 

И то су били почеци средњошколског образовања у Милићима. Неугледна и неусловна зграда подручне школе у Дервенти је постала центра образовања за огроман број ученика из општине Милићи. Вријеме ће показати а и доказати да је дислокација, односно пресељење овог Центра на другу локацију више него потребно. А то ће и оправдати успјеси ученика на регионалним и републичким такмичењима како у знању тако и у другим вјештинама, посебно спортским. Да ће се извршити дислокација назначено је и потврђено још у мјесецу априлу 2000-те године. Тачно дана, 06.04.2000. год. положен је камен темељац за изградњу новог, модерног центра. За локацију је изабрано мјесто Супач-Поље, иначе мјесто гдје се и данас налази наш Центар. Свечано полагање камена темељца извршио је мр. Рајко Дукић уз присуство министра спорта и културе, гдина Милорада Каралића.
Слиједи период интезивне изградње новог објекта који је завршен у љето 2005.године и  нова 2005/06. школска година започета је у новоизграђеном центру у Супач –Пољу. Свечано отварање извршено је дана 14.10.2005.год,. а центар је отворио предсједник општине Милићи гдин. Живојин Јурошевић. Отварању је присуствовао велики број званица.  
Центар заузима површину од око 16 000 м2, с тим да сам објекат заузима површину од 3.500 м2, а школско двориште 12.500 м2. У склопу зграде налазе се поред кабинета за наставу и амфитеатар, читаоница, библиотека, ресторан за исхрану ученика и , понос Центра, школска фонтана у холу приземља.  Центар располаже са завидним бројем рачунара и осталих  модерних средстава за што успјешније и боље извођење наставе.  
Додаћемо још и овај податак : године 2010, тачније у мјесецу децембру, у непосредној близини зграде центра изграђена је модерна и функционална спортска дворана у којој се изводи настава физичког васпитања. Обје зграде повезане су тзв.топлим водом.