ISTORIJAT ŠKOLE

Home / ISTORIJAT ŠKOLE

 

ISTORIJAT ŠKOLE


O velikoj potrebi za pokretanjem i radom srednje škole u Milićima, najbolje govori pismo jednog čovjeka, inicijatora pokretanja srednje škole u Milićima, koje je napisano 08.02.1996. godine, gospodina magistra Rajka Dukića, tadašnjeg direktora kompanije“ Boksit“ koje navodimo u cjelini:

Poštovani Gosp. Direktore,

U vremenu smo velike neizvjesnosti, stradanja i iščekivanja, uvijek postoji neka nada i želja da se nađe riješenje…Opširnije

Zahvaljujući izuzetnoj saradnji predstavnika ove dvije opštine, Milići i Ilijaš, ali nažalost i tragičnoj sudbini stanovnika opštine Ilijaš te ratne 1996.god. ubrzo je došlo do osnivanja našeg Centra.

Srednjoškolski centar “Milutin Milanković” osnovan je 15.maja 1996. i to odlukom vlade Republike Srpske. Rješenje o upisu u registar srednjih škola objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske br. 9/96.Centar je tada nosio naziv “Srednjoškolski centar Milići” i bio smješten u naselju Derventa, udaljenom od centra Milića oko 7 km. 
Te, sad već, daleke 1996.godine u školu je upisano ukupno 124 učenika koji su raspoređeni po smjerovima na sljedeći način :

Gimnazija-opšti smjer  60 učenika

Ekonomija,pravo i administracija 60 učenika

Prva sjednica Školskog odbora održana je 21.08.1996. god, i na njoj je za prvog direktora novoosnovane škole izabran profesor hemije Janko Jović. Profesor Jović je i ranije, u periodu od 1992 do 1997.godine već obavljao ovu dužnost u opštini Ilijaš. 
Prvo nastavničko vijeće imalo je sljedeći sastav : 

Jović Janko-prof.hemije (direktor), Bosiljčić Vinka-prof.sociologije (pedagog),Srdić Jadranka-diplomirani pravnik (sekretar), Žugić Ankica-prof.srpskog jezika i književnosti, Golić Stojka-prof.ruskog jezika i književnosti, Todorović Tatjana-prof.engleskog jezika i književnosti, Petrović Mitar-prof.latinskog jezika, Eskić Slavojka-prof.istorije, Jeftić Mara-prof.geografije, Ristanović Biljana-prof.biologije, Milanović Milorad-prof.fizike, Trninić-Baković Nada-prof.matematike, Vasiljević Despet-prof.informatike, Kretija Mirjana- prof.likovne kulture, Mandić Ljiljana-prof.muzičke kulture, Jurošević Rade-prof.fizičkog vaspitanja, Đurđić Mirjana- diplomirani ekonomista, Bajić Đurđa-viša komercijalna škola (računovođa), Vreta Neđo – KV- električar  (domar), Đurđić Ranka – NK-radnica (spremačica), Kovačević Mirjana – NK-radnica (spremačica) i Zekić Draga – NK-radnica (spremačica)

 

I tako je u septembru 1996. godine po prvi put zazvonilo školsko zvono u srednjoj školi u Milićima. Zgrada nekadašnje područne osnovne škole u Derventi koja je u toku rata bila ustupljena na korištenje Vojsci Republike Srspke, opremljena je kabinetski koliko se u to  vrijeme moglo i započela je školska 1996/97. godina.

Dužni smo da pomenemo ogromnu i nesebičnu podršku  kompanije „Boksit“ i njenog rukovodstva na čelu sa gdinom Dukićem. Veliki broj učenika je dobio nove knjige (od novca koji je doniran kupljeno je 60 kompleta knjiga za učenike gimnazije, ukupne vrijednosti 7.142 tadašnje njemačke marke. Takođe je nabavljeno i 15 kompleta knjiga za učenike ekonomske struke čiji su roditelji dali svoj život u otadžbinskom ratu, odobrene su stipendije za učenike gimanzije, obezbijeđen je besplatan prevoz i za učenike i za profesore od mjesta stanovanja do škole i nazad.

Pored kompanije „Boksit“ i neke druge organizacije iz drugih država pomogle su koliko su mogle. Već u oktobru pristiže značajna pomoć iz Njemačke koja se sastoji od školske opreme za pet (5) kabineta. Opremu čine klupe, stolice i table.Opširnije.

O svim tim burnim počecima možda najbolje svjedoči zapis o kraju nastavne školske 1996/97 godine koji je ostavio direktor Jović. U tom zapisu između ostalog piše i ovo : 
“Srednjoskolski centar„Milići“ u Milićima pohađalo je u školskoj 1996/97.godini 118 učenika. Uspjeh učenika na kraju nastavne godine je zadovoljavajući. Odličan uspjeh zabilježilo je 18 učenika. Vladanje učenika je u granicama dozvoljenog.  Pored redovnih časova realizovani su i časovi dodatne i dopunske nastave, kao i aktivnosti sekcija (novinarsko-literarna, matematička, likovna, odbojkaška, šahovska i hemijska). Još jednom ću se u ime kolektiva zahvaliti na značajnoj podršci svih privrednih i lokalnih organa opštine Milići.” 

I to su bili počeci srednjoškolskog obrazovanja u Milićima. Neugledna i neuslovna zgrada područne škole u Derventi je postala centra obrazovanja za ogroman broj učenika iz opštine Milići. Vrijeme će pokazati a i dokazati da je dislokacija, odnosno preseljenje ovog Centra na drugu lokaciju više nego potrebno. A to će i opravdati uspjesi učenika na regionalnim i republičkim takmičenjima kako u znanju tako i u drugim vještinama, posebno sportskim. Da će se izvršiti dislokacija naznačeno je i potvrđeno još u mjesecu aprilu 2000-te godine. Tačno dana, 06.04.2000. god. položen je kamen temeljac za izgradnju novog, modernog centra. Za lokaciju je izabrano mjesto Supač-Polje, inače mjesto gdje se i danas nalazi naš Centar. Svečano polaganje kamena temeljca izvršio je mr. Rajko Dukić uz prisustvo ministra sporta i kulture, gdina Milorada Karalića.
Slijedi period intezivne izgradnje novog objekta koji je završen u ljeto 2005.godine i  nova 2005/06. školska godina započeta je u novoizgrađenom centru u Supač –Polju. Svečano otvaranje izvršeno je dana 14.10.2005.god,. a centar je otvorio predsjednik opštine Milići gdin. Živojin Jurošević. Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica.  
Centar zauzima površinu od oko 16 000 m2, s tim da sam objekat zauzima površinu od 3.500 m2, a školsko dvorište 12.500 m2. U sklopu zgrade nalaze se pored kabineta za nastavu i amfiteatar, čitaonica, biblioteka, restoran za ishranu učenika i , ponos Centra, školska fontana u holu prizemlja.  Centar raspolaže sa zavidnim brojem računara i ostalih  modernih sredstava za što uspješnije i bolje izvođenje nastave.  
Dodaćemo još i ovaj podatak : godine 2010, tačnije u mjesecu decembru, u neposrednoj blizini zgrade centra izgrađena je moderna i funkcionalna sportska dvorana u kojoj se izvodi nastava fizičkog vaspitanja. Obje zgrade povezane su tzv.toplim vodom.