НАШ УЧЕНИК ПРОМОВИСАО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 

Home / ВИЈЕСТИ / НАШ УЧЕНИК ПРОМОВИСАО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 

НАШ УЧЕНИК ПРОМОВИСАО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 

Ученик наше школе Сергеј Калдесић, ученик III-3 одјељења Техничара информационих технологија, под менторством професора Жељка Николића, данас је одржао занимљиво предавање ученицима истог смјера. Тема предавања била је фокусирана на мобилне и десктоп апликације, а Сергеј је издвојио три најзанимљивије апликације које је и презентовао.

Прва апликација коју је представио била је QR скенер. Ова апликација омогућава корисницима да скенирају QR кодове и аутоматски их пребацују на повезане странице, документе или друге шифроване текстове. Сергеј је објаснио да је ова апликација корисна у многим ситуацијама, попут скенирања QR кодова на визит-картама или у продавницама како би се добиле додатне информације о производу.

Другу апликацију коју је представио назвао је “Брзе типке”. Ова апликација има за циљ побољшати брзину и тачност писања текста са тастатуре. Сергеј је објаснио да је ова апликација посебно корисна за студенте који пишу есеје или за професионалце који морају брзо куцати на тастатури. Осим тога, апликација је двојезична, што значи да корисници могу бирати између куцања ћирилицом или латиницом. На крају игре, играч добија листу освојених бодова на екрану, што може бити додатни мотиватор за кориснике да побољшају своје вјештине куцања.

Трећа апликација коју је представио била је намијењена туристима и свима који су заинтересовани да сазнају више о знаменитостима у нашој држави. На мапи су прецизно означене локације које корисници могу кликнути како би добили детаљне информације о одређеној знаменитости, укључујући и звучне записе. Сергеј је објаснио да је ова апликација корисна за туристе који желе да сазнају више о културном наслеђу земље, као и за људе који желе да истраже нове локације у својој околини.

Све три апликације које је Сергеј представио су компатибилне са најпопуларнијим оперативним системима, укључујући MacOS, Linux, Windows, Android и IOS. Истакао је да је уложио много труда и времена у развој ових апликација и да се нада да ће корисници уживати у њима.

На крају предавања, Сергеј је добио заслужене похвале од својих другара и професора за успјешан рад и креативност. Професор Николић је такође изразио своје дивљење за Сергејев рад и изванредан успјех у развоју ових апликација. Рекао је да је ово само почетак и да очекује још много сјајних пројеката.

Сергеј је изразио захвалност свима који су присуствовали предавању и обећао је да ће наставити да развија нове идеје и апликације. Ово предавање је било изузетно инспиративно и корисно за све присутне, а Сергејев успјех показује колико је важно имати ментора који вас подстиче и подржава у остваривању ваших снова и циљева.

Његов рад и успјех показују колико је важно подржавати и подстицати младе таленте у области технологије. Надамо се да ће овај успјех бити инспирација и другима да слиједе своје снове и да развијају иновативна рјешења која ће побољшати свијет у којем живимо.