MATURSKO VEČE

Home / VIJESTI / MATURSKO VEČE

MATURSKO VEČE

U petak veče, tačnije tog poslijepodneva, dana 26. maja 2023.godine oči svih stanovnika Milića bile su uprte u nebo, sa istom molitvom na usnama: „Molim te, bože, samo da ne padne dok ne prošetaju.“ Dok ne prođe svečani defile mladosti, ljepote i veselja oličen u likovima naših maturanata. I zaista bio je to jedinstven skup ljepote, mladosti, ljubavi i nadasve roditeljskog ponosa. Nije šala imati kćer ili sina maturanta i to baš u ovoj generaciji koja je po broju odličnih učenika i učenika sa primjernim vladanje i te kako odskočila u odnosu na druge. Šepurile su se haljine, raznih boja i dužina, pokazivala tek urađene frizure, tek na lice nanijeta šminka. A tek odjela mladića, maturanata, gizdava, stoje na njima kao salivena, presijavaju se od svjetala hola srednjoškolskog centra Milutin Milanković odakle, nakon kraćeg govora direktorice i izabranih maturanata, treba krenuti svečana povorka.
Boga molili, a ne umolili. Kiše sve jače i jače pada, pa se nakon kraćih dogovoranja donosi odluka – Čekamo još malo, ako kiša prestane, šetamo, ako ne, idemo vozilima do motela – .
Otpoče svečanost. Otvori je, naravno, direktorica škole. Pozdravi sve okupljene, nabroja sve zasluge i pohvale na račun ove generacije maturanata, i zahvali se još jednom svima koji su došli da zajedno sa maturantima da budu dio ove svečane, maturske večeri. U ime maturanata, Nevena i Magdalena stihovima se zahvališe i prisjetiše svih profesora koji su predavali maturantima. Simpatično, samouvjereno, sigurne da se niko od profesora neće naljutiti, a i nije se naljutio niti jedan, ređale su stih za stihom oživljavajući, makar za trenutak, prohujale školske dane. I hvala im na tome, pokazale su da je dobitna kombinacija za svaku priliku smijeh, vedrina i šarm.
Ne staje kiša. Maturanti vozilima u pratnji roditelja i rodbine sele se na glavno mjesto dešavanja, motel Milići.Tamo ih dočekuje ljubazno, nasmijano osoblje, spremni da svojim uslugama i profesionalnošću učine sve da ovo veče bude zapamćeno kao posebno. Slikanje je već obavljeno u školi, može još po koja fotografija i u motelu, pa roditelji i ostala publika lagano odlaze, a maturante prepuštaju da u pjesmi, igri i veselju zaborave da zbog kiše nisu mogli prošetati i na taj način pokazati svu ljepotu i vedrinu mladosti.
Čim se bend Naša priča oglasi prvim zvucima, tuga ode, rasprši se poput oblaka, a sunce sreće i osmijeha i igre i veselja obasja terasu motela Milići. Slavili su, igrali, pjevali, zajedno sa svojim profesorima duboku u noć, pokazujući u svakom trenutku da su to zaista lijepi, razdragani ali i odgovorni mladi ljudi. Niti jedna ružna riječ, uvreda, natmuren pogled, ništa. Samo veselje, igra, pjesma, mladost i vedrina duha. Ta vedrina duha, ta mladost i šarm, ali i odlično rezultati u školovanju prepoznati su i od prvog čovjeka Kompanije Boksit a.d. Milići, mr Rajka Dukića koji je maturante pozdravio, čestitao im na uspjehu i maturiranju, i obradovao ih činjenicom da će on snositi sve troškove hrane i pića. I to ne samo za maturante nego i za profesore, čim je , sigurni smo, obradovao i sve profesore. U ime maturanata i profesora ,ali i u ime naše škole zahvaljujemo mu se ovom prilikom i želimo mu mnogo uspjeha u nastavku njegovog ličnog rada, ali i rada Kompanije koju uspješno vodi dugi niz decenija.
Ponosni smo na naše maturante, na njihove i pojedinačne i zajedničke uspjehe, a posebno smo ponosni što su pokazali da su zreli, mladi ljudi svjesni koliko znaju, mogu i vrijede.
Hvala vam dragi maturanti, na predivnoj večeri koju ni dosadna kiša nije mogla pokvariti i želimo vam mnogo sreće i uspjeha u nastavku vašeg života i školovanja.