DANI MILUTINA MILANKOVIĆA ZAVRŠENI EKOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA

Home / VIJESTI / DANI MILUTINA MILANKOVIĆA ZAVRŠENI EKOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA

 

DANI MILUTINA MILANKOVIĆA ZAVRŠENI EKOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA

 Manifestacija Dani Milutina Milankovića završena je ekološkim aktivnostima učenika naše škole.
Današnje aktivnosti su bile sastavljene iz dva dijela.
U prvom dijelu učenici su uređivali korito Studenog Jadra, preciznije desnu stranu obaloutvrde kod zgrade Elektrodistribucije. Učenici III-3: Damjan Glišić, Adin Zekić, Đorđe Jovičić,Muhamed Musić i Muamer Husejnović, uz nadzor profesora, su ukolonili mladice vrbe i ljeske koju su počele da rastu iz obaloutvrde. Ova akcija, pored ekološke, ima i vaspitnu dimenziju. Naime, cilj je bio da naši đaci nauče da nije dovoljno samo nešto izgraditi, već da o tome moramo i brinuti. Imajući u vidu površinu koja je očišćena, današnja akcija je simboličkog karaktera. Vjerujemo da ćemo u budućnosti, uz zajednički trud i drugih institucija, očistiti čitavu obaloutvrdu.
U drugom dijelu današnjih ekoloških aktivnosti, naši đaci i profesori su posjetili vrtić i osnovnu školu, na ovaj način ukazujući na važnost razvijanja ekološke svijesti od najranijeg uzrasta. Učenici III-2 Zoran Mišić i Njegoš Jović su ispred naše škole uručili vrtiću i osnovnoj školi kutije za skupljanje čepova i starih baterija, koje su napravili naši đaci. Indentične ima i naša škola. Sljedeći korak nam je nabavka kanti za razvrstavanje otpada (za vrtić, osnovnu i srednju školu).
Kroz ovo ekološku akciju cilj nam je bio i da ukažemo najmalađim stanovnicima Milića koliko je bitno znanje u očuvanju planete Zemlje, a samim time i čovjeka, kao i na opasnost po sve nas ukoliko se zanemari svijest o očuvanju prirode. „Nisam se brinuo o tome kako se stiču pare, već kako se stiču znanja“, rekao je Milanković i ukazao na opasnost čovekovog nemara prema prirodi.
Sa iskrenom nadom da smo našim aktivnostima u protekla četiri dana makar malo doprinijeli širenju ove Milankovićeve misli, završavamo manifestaciju Dani Milutina Milankovića.