NAŠ UČENIK PROMOVISAO NOVE TEHNOLOGIJE 

Home / VIJESTI / NAŠ UČENIK PROMOVISAO NOVE TEHNOLOGIJE 

NAŠ UČENIK PROMOVISAO NOVE TEHNOLOGIJE 

Učenik naše škole Sergej Kaldesić, učenik III-3 odjeljenja Tehničara informacionih tehnologija, pod mentorstvom profesora Željka Nikolića, danas je održao zanimljivo predavanje učenicima istog smjera. Tema predavanja bila je fokusirana na mobilne i desktop aplikacije, a Sergej je izdvojio tri najzanimljivije aplikacije koje je i prezentovao.

Prva aplikacija koju je predstavio bila je QR skener. Ova aplikacija omogućava korisnicima da skeniraju QR kodove i automatski ih prebacuju na povezane stranice, dokumente ili druge šifrovane tekstove. Sergej je objasnio da je ova aplikacija korisna u mnogim situacijama, poput skeniranja QR kodova na vizit-kartama ili u prodavnicama kako bi se dobile dodatne informacije o proizvodu.

Drugu aplikaciju koju je predstavio nazvao je “Brze tipke”. Ova aplikacija ima za cilj poboljšati brzinu i tačnost pisanja teksta sa tastature. Sergej je objasnio da je ova aplikacija posebno korisna za studente koji pišu eseje ili za profesionalce koji moraju brzo kucati na tastaturi. Osim toga, aplikacija je dvojezična, što znači da korisnici mogu birati između kucanja ćirilicom ili latinicom. Na kraju igre, igrač dobija listu osvojenih bodova na ekranu, što može biti dodatni motivator za korisnike da poboljšaju svoje vještine kucanja.

Treća aplikacija koju je predstavio bila je namijenjena turistima i svima koji su zainteresovani da saznaju više o znamenitostima u našoj državi. Na mapi su precizno označene lokacije koje korisnici mogu kliknuti kako bi dobili detaljne informacije o određenoj znamenitosti, uključujući i zvučne zapise. Sergej je objasnio da je ova aplikacija korisna za turiste koji žele da saznaju više o kulturnom nasleđu zemlje, kao i za ljude koji žele da istraže nove lokacije u svojoj okolini.

Sve tri aplikacije koje je Sergej predstavio su kompatibilne sa najpopularnijim operativnim sistemima, uključujući MacOS, Linux, Windows, Android i IOS. Istakao je da je uložio mnogo truda i vremena u razvoj ovih aplikacija i da se nada da će korisnici uživati u njima.

Na kraju predavanja, Sergej je dobio zaslužene pohvale od svojih drugara i profesora za uspješan rad i kreativnost. Profesor Nikolić je takođe izrazio svoje divljenje za Sergejev rad i izvanredan uspjeh u razvoju ovih aplikacija. Rekao je da je ovo samo početak i da očekuje još mnogo sjajnih projekata.

Sergej je izrazio zahvalnost svima koji su prisustvovali predavanju i obećao je da će nastaviti da razvija nove ideje i aplikacije. Ovo predavanje je bilo izuzetno inspirativno i korisno za sve prisutne, a Sergejev uspjeh pokazuje koliko je važno imati mentora koji vas podstiče i podržava u ostvarivanju vaših snova i ciljeva.

Njegov rad i uspjeh pokazuju koliko je važno podržavati i podsticati mlade talente u oblasti tehnologije. Nadamo se da će ovaj uspjeh biti inspiracija i drugima da slijede svoje snove i da razvijaju inovativna rješenja koja će poboljšati svijet u kojem živimo.