ŠKOLSKO TAKMIČENJE IZ DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA

Home / VIJESTI / ŠKOLSKO TAKMIČENJE IZ DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA

ŠKOLSKO TAKMIČENJE IZ DEMOKRATIJE I LJUDSKIH PRAVA

Na ovogodišnjem školskom takmičenju iz demokratije i ljudskih prava, koje se održalo 22. februara 2023. godine u našoj školi, učestvovala su tri odjeljenja trećeg razreda stručnih škola sa temama koje su bile odabrane na osnovu zastupljenosti problema u školama, državi i svijetu.

Među njima su bile

• III-2 sa temom kockanja maloljetnika, 

• III-3 sa temom depresije kod mladih i

 • III-4 sa temom internet nasilja. 

Nakon izlaganja i odgovaranja na pitanja, Komisija koju su činili Aleksandar Kulašević, Milan Vuković i Milojka Simić su se jednoglasno složili da pobjednik ovogodišnjeg takmičenja bude III-2 sa temom kockanja maloljetnika. Ipak, drugo odjeljenje takođe je bilo jako dobro, ali nijanse su odlučile pobjednika. Ovo takmičenje je dio projekta “Ja građanin”, koji su radili svi učenici trećih razreda stručnih škola, a cilj je bio da učenici razvijaju svijest o društvenim problemima i mogućnostima njihovog rješavanja.

Naredni korak je regionalno takmičenje koje će se održati 25. marta u Karakaju. Učenici će se takmičiti sa svojim projektnim radovima protiv ostalih škola iz regije. Svi učenici su već počeli sa izradom digitalnog portofolija i jedva čekaju da pokažu svoje znanje i vještine na regionalnom takmičenju.