PRENOSIMO: LOKALNI HEROJI U DOBA KORONE – UČENICI I NASTAVNICI

Home / ONLAJN NASTAVA / PRENOSIMO: LOKALNI HEROJI U DOBA KORONE – UČENICI I NASTAVNICI

Pandemija izazvana virsom korona, donijela je promjene u izvođenju nastave u osnovnim i srednjim školama. Klasična nastava je prekinuta polovinom marta a učenici osnovne škole ubrzo su prešli na online nastavu uz instruktivna predavanja, koju su mogli da prate u programu javnog servisa. Nastavnik fizičkog vaspitanja i obrazovanja u OŠ “Milan Ilić – Čiča Šumadijski” u Han Pijesku, Pavle Golijan kaže da je ovaj predmet specifičan i da je teško realizovati ga u online nastavi.

“S obzirom na okolnosti u kojima se sve to odvija, mogu da kažem da je Ministarstvo brzo reagovalo i možemo reći da je nastava koliko toliko ostvarena. Nije ni približna redovnim časovima, ali kolege, koje su to prezentovale, uspjeli su da upute djecu na neki manji oblik značajnijih vježbi” – kaže Golijan i navodi da kada je u pitanju ocjenjivanje učenika, ono će biti više bazirano na teorijskoj nastavi.

Ubrzo nakon osnovaca, u online nastavu su se uključili I srednjoškolci. Društvne mreže, razne platforme i online učionice, zamijenili su tablu i kredu. Profesor Srpskog jezika i književnosti u SŠC “Milutin Milanković” u Milićima Siniša Šešlija kaže da je ovom Centru trebalo manje od 48h da se organizuje ovakav vid nastave.

 “Da li ima teškoća ? Naravno da ima. Rad uživo, komunikacija sa učenicima, gestikulacija sve to nema u online nastavi. Da li ima prednosti ? Naravno da ima. Ovaj način komunikacije treba zadržati I kada krenemo u redovnu nastavu, zato što može mnogo toga da se uradi van redovnih časova sa učenicima, koji su zainteresovani za to. Mislim da je online nastava bila prilika učenicima da shvate, da su profesori zaista tu da im pomognu i da olakšaju pristup do saznanja a naravno redovnu nastavu ne može ništa da zamijeni” – kaže professor Šešlija.

Online nastava učenicima tehničkih škola uskratila je časove prakse, ali u15-ak učenika SŠC “Milorad Vlačić” u Vlasenici, koji se školuju za šumarske tehničare, imali su priliku, da na jedan dan obave praksu, zahvaljujući akciji pošumljavanja koja je organizovana u okviru projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana 2019-2020”, koji realizuju opština Vlasenica i njemačka nevladina organizacija “Help”. “Učenici su se rado odazvali ovoj akciji, iako je ovo vrijeme kada je u toku online nastava. Uz odobrenje uprave škole, odobreno im je da idu na pošumljavanje. Hrast kitnjak je inače plemenita vrsta. U prilog pošumljavanju ide i ova kiša koja je padala prethodnih dana i dobro nakvasila zemljište.Sadnice su dobrog kvaliteta zdravstveno stanje im je fantastično što se vidi po listu” – kaže profesor stručne grupe predmeta Pajisija Petrović.

Srednjoškolci iz Milića i Srebrenice kažu da su se snašli u online nastavi – ipak, nedostaje im školska učionica.

“U početku mi je bilo teško da se naviknem. Prednosti su što se navikavamo na nove standarde i uslove života a nedostaci online nastave ogledaju se u tome što ne možemo da se družimo sa našim vršnjacima. Po meni je bolja nastava koja se odvija u našim školama, gdje naši profesori nama direktno prenose znanje. Naročito mi je žao što nismo mogli obaviti praksu u domu zdravlja u Ljuboviji” – kaže Enisa Osmić, učenica III razreda Medicinske škole-opšti smjer u SŠC “Srebrenica” Srebrenca.

Tatjana Stojišić učenica III razreda Medicinske škole-opšti smjer u SŠC “Srebrenica” Srebrenca kaže da je zadovoljna online nastavom. “Poteškoća nije bilo posebno. Uglavnom sve ide kao i u redovnoj nastavi. Što se tiče praktične nastave, vjerujem da ćemo je nadoknaditi” – kaže Tatjana.

“Jedino što mi se dopada kod online nastave jeste što sam kod kuće. Najteži predmet za praćenje u online nastavi mi je matematika. Nekad zbog lošeg interneta ne možemo odmah da se ulogujemo, ako nam nešto nije jasno, teže je objasniti” – kaže Mihajlo Lalović, učenik II razreda, smjer IT u SŠC “Milutin Milanković” Milići.

 “Meni se lično ne dopada online nastava. Ništa ne može da zamijeni, druženje, razgovor sa profesorima, nedostaju mi sekcije…” – kaže Katarina Dukić, učenica II razreda, smjer IT u SŠC “Milutin Milanković” Milići.

Povratak klasičnoj nastavi željno iščekuju i roditelji. “Moja kćerka pohađa nastavu u Milićima, vidim da se djeca teže snalaze, ne odgovara im ali s obzirom na situaciju, moraju da se prilagode. Nadam se da će sve biti kao nekad I da će naša djeca moći da uživaju u svojim tinejdžerskim danima kao što smo i mi dok smo išli u školu” – kaže Svjetlana Jokić iz Tišče, čija kćerka pohađa nastavu u SŠC u Milićima.

Bili za ili protiv, onlina nastava je ipak poslužila svrsi – da se školska godina uspješno privede kraju. Vjerujemo da će u narednoj školskoj godini đaci sjesti u svoje klupe – do tada podsjećamo građane, da iako pandemija popušta, opasnost još nije prošla – zato držite socijalnu distancu i nosite zaštitne maske.

(izvor – Medžik radio Milići – 05 jun 2020 08:07, autor: Slađana Brajović)