PROSLAVLJENA ŠKOLSKA SLAVA

Home / VIJESTI / PROSLAVLJENA ŠKOLSKA SLAVA

no images were found

PROSLAVLJENA ŠKOLSKA SLAVA

U čast najistaknutijoj ličnosti u srpskoj istoriji Svetom Savi,  27. januara proslavljen je Savindan, školska slava. Ove godine školska slava je obilježena u skladu sa epidemiološkom situacijom uzrokovanom virusom COVID-19, pri čemu su nastavnici i učenici, u saradnji sa rukovodstvom škole, dali izuzetan doprinos obilježavanju školske slave i pomenu na lik i djela Svetog Save.

Po Svetom Savi nazvane su mnoge škole i institucije, a lik i djela Svetog Save opisana su u narodnim predanjima, pričama, legendama i tradiciji. Sveti Sava, po rođenju Rastko Nemanjić, treći sin srpskog velikog župana Stefana Nemanje, bio je prvi arhiepiskop autokefalne Srpske arhiepiskopije, diplomata, hodočasnik, književnik, osnivač prosvjete koji je značajno uticao na srednjovjekovno srpsko stvaralaštvo. Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao sveca, što ukazuje na to da je kult Svetog Save izuzetno jak, a njegov lik i djelo ostavili su dubok trag u srpskoj istoriji.

Kada se piše život Svetog Save, piše se početak razvoja prosvjete u srednjem vijeku. Značaj koji je Sveti Sava ostavio na srpsku umjetnost, književnost, teologiju, medicinu, prosvjetu, jednom rječju svukupnu kulturu jednog naroda, najbolje ilustruju riječi „Osvrnuo se na mnogo šta, i svaki njegov pogled pretvorio se u divno djelo“. Njegova najznačajnija djela su: Žitije Stefana Nemanje, Hilandarski tipik, Studenički tipik, Karejski tipik, Zakonopravilo  i mnoga druga djela. Pored toga što je poznat kao prosvjetni tvorac, Sveti Sava je bio i prvi medicinski pisac, zdravstveni zakonodavac i osnivač bolnica.

Iako je državno svetkovanje Savindana uveo Miloš Obrenović 1823. godine, prvi trag o proslavi Svetog Save datira iz 1734. godine u udžbeniku za četvrti razred srpsko-latinske škole u Sremskim Karlovcima.

Razvoj prosvjete bio je dug put, trnovit. Sveti Sava ostavio nam  je u amanet sve ono što jedno društvo čini zdravim i naprednim, a to je obrazovanje. Na nama je da ga gradimo, usavršavamo i primjenjujemo na najproduktivniji način. Onog momenta kada kao narod postanemo duboko i suštinski svjesni šta nam je Sveti Sava ostavio, i kolika je moć njegovog naslijeđa, prestaće sva naša lutanja, i najzad ćemo krenuti da se uspinjemo putem svetosavlja.

 Uprava škole

no images were found