ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

Home / ВИЈЕСТИ / ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

no images were found

ПРОСЛАВЉЕНА ШКОЛСКА СЛАВА

У част најистакнутијoj личности у српској историји Светом Сави,  27. јануара прослављен је Савиндан, школска слава. Ове године школска слава је обиљежена у складу са епидемиолошком ситуацијом узрокованом вирусом COVID-19, при чему су наставници и ученици, у сарадњи са руководством школе, дали изузетан допринос обиљежавању школске славе и помену на лик и дјела Светог Саве.

По Светом Сави назване су многе школе и институције, а лик и дјела Светог Саве описана су у народним предањима, причама, легендама и традицији. Свети Сава, по рођењу Растко Немањић, трећи син српског великог жупана Стефана Немање, био је први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, ходочасник, књижевник, оснивач просвјете који је значајно утицао на средњовјековно српско стваралаштво. Српска православна црква слави га као свеца, што указује на то да је култ Светог Саве изузетно јак, а његов лик и дјело оставили су дубок траг у српској историји.

Када се пише живот Светог Саве, пише се почетак развоја просвјете у средњем вијеку. Значај који је Свети Сава оставио на српску умјетност, књижевност, теологију, медицину, просвјету, једном рјечју свукупну културу једног народа, најбоље илуструју ријечи „Осврнуо се на много шта, и сваки његов поглед претворио се у дивно дјело“. Његова најзначајнија дјела су: Житије Стефана Немање, Хиландарски типик, Студенички типик, Карејски типик, Законоправило  и многа друга дјела. Поред тога што је познат као просвјетни творац, Свети Сава је био и први медицински писац, здравствени законодавац и оснивач болница.

Иако је државно светковање Савиндана увео Милош Обреновић 1823. године, први траг о прослави Светог Саве датира из 1734. године у уџбенику за четврти разред српско-латинске школе у Сремским Карловцима.

Развој просвјете био је дуг пут, трновит. Свети Сава оставио нам  је у аманет све оно што једно друштво чини здравим и напредним, а то је образовање. На нама је да га градимо, усавршавамо и примјењујемо на најпродуктивнији начин. Оног момента када као народ постанемо дубоко и суштински свјесни шта нам је Свети Сава оставио, и колика је моћ његовог наслијеђа, престаће сва наша лутања, и најзад ћемо кренути да се успињемо путем светосавља.

 Управа школе

no images were found