ПРЕНОСИМО: ЛОКАЛНИ ХЕРОЈИ У ДОБА КОРОНЕ – УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ

Home / ОНЛАЈН НАСТАВА / ПРЕНОСИМО: ЛОКАЛНИ ХЕРОЈИ У ДОБА КОРОНЕ – УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ

Пандемија изазвана вирсом корона, донијела је промјене у извођењу наставе у основним и средњим школама. Класична настава је прекинута половином марта а ученици основне школе убрзо су прешли на онлине наставу уз инструктивна предавања, коју су могли да прате у програму јавног сервиса. Наставник физичког васпитања и образовања у ОШ “Милан Илић – Чича Шумадијски” у Хан Пијеску, Павле Голијан каже да је овај предмет специфичан и да је тешко реализовати га у онлине настави.

“С обзиром на околности у којима се све то одвија, могу да кажем да је Министарство брзо реаговало и можемо рећи да је настава колико толико остварена. Није ни приближна редовним часовима, али колеге, које су то презентовале, успјели су да упуте дјецу на неки мањи облик значајнијих вјежби” – каже Голијан и наводи да када је у питању оцјењивање ученика, оно ће бити више базирано на теоријској настави.

Убрзо након основаца, у онлине наставу су се укључили И средњошколци. Друштвне мреже, разне платформе и онлине учионице, замијенили су таблу и креду. Професор Српског језика и књижевности у СШЦ “Милутин Миланковић” у Милићима Синиша Шешлија каже да је овом Центру требало мање од 48х да се организује овакав вид наставе.

 “Да ли има тешкоћа ? Наравно да има. Рад уживо, комуникација са ученицима, гестикулација све то нема у онлине настави. Да ли има предности ? Наравно да има. Овај начин комуникације треба задржати И када кренемо у редовну наставу, зато што може много тога да се уради ван редовних часова са ученицима, који су заинтересовани за то. Мислим да је онлине настава била прилика ученицима да схвате, да су професори заиста ту да им помогну и да олакшају приступ до сазнања а наравно редовну наставу не може ништа да замијени” – каже профессор Шешлија.

Онлине настава ученицима техничких школа ускратила је часове праксе, али у15-ак ученика СШЦ “Милорад Влачић” у Власеници, који се школују за шумарске техничаре, имали су прилику, да на један дан обаве праксу, захваљујући акцији пошумљавања која је организована у оквиру пројекта “Подршка социо-економској стабилности западног Балкана 2019-2020”, који реализују општина Власеница и њемачка невладина организација “Хелп”. “Ученици су се радо одазвали овој акцији, иако је ово вријеме када је у току онлине настава. Уз одобрење управе школе, одобрено им је да иду на пошумљавање. Храст китњак је иначе племенита врста. У прилог пошумљавању иде и ова киша која је падала претходних дана и добро наквасила земљиште.Саднице су доброг квалитета здравствено стање им је фантастично што се види по листу” – каже професор стручне групе предмета Пајисија Петровић.

Средњошколци из Милића и Сребренице кажу да су се снашли у онлине настави – ипак, недостаје им школска учионица.

“У почетку ми је било тешко да се навикнем. Предности су што се навикавамо на нове стандарде и услове живота а недостаци онлине наставе огледају се у томе што не можемо да се дружимо са нашим вршњацима. По мени је боља настава која се одвија у нашим школама, гдје наши професори нама директно преносе знање. Нарочито ми је жао што нисмо могли обавити праксу у дому здравља у Љубовији” – каже Ениса Осмић, ученица III разреда Медицинске школе-општи смјер у СШЦ “Сребреница” Сребренца.

Татјана Стојишић ученица III разреда Медицинске школе-општи смјер у СШЦ “Сребреница” Сребренца каже да је задовољна онлине наставом. “Потешкоћа није било посебно. Углавном све иде као и у редовној настави. Што се тиче практичне наставе, вјерујем да ћемо је надокнадити” – каже Татјана.

“Једино што ми се допада код онлине наставе јесте што сам код куће. Најтежи предмет за праћење у онлине настави ми је математика. Некад због лошег интернета не можемо одмах да се улогујемо, ако нам нешто није јасно, теже је објаснити” – каже Михајло Лаловић, ученик II разреда, смјер ИТ у СШЦ “Милутин Миланковић” Милићи.

 “Мени се лично не допада онлине настава. Ништа не може да замијени, дружење, разговор са професорима, недостају ми секције…” – каже Катарина Дукић, ученица II разреда, смјер ИТ у СШЦ “Милутин Миланковић” Милићи.

Повратак класичној настави жељно ишчекују и родитељи. “Моја кћерка похађа наставу у Милићима, видим да се дјеца теже сналазе, не одговара им али с обзиром на ситуацију, морају да се прилагоде. Надам се да ће све бити као некад И да ће наша дјеца моћи да уживају у својим тинејџерским данима као што смо и ми док смо ишли у школу” – каже Свјетлана Јокић из Тишче, чија кћерка похађа наставу у СШЦ у Милићима.

Били за или против, онлина настава је ипак послужила сврси – да се школска година успјешно приведе крају. Вјерујемо да ће у наредној школској години ђаци сјести у своје клупе – до тада подсјећамо грађане, да иако пандемија попушта, опасност још није прошла – зато држите социјалну дистанцу и носите заштитне маске.

(извор – Меџик радио Милићи – 05 јун 2020 08:07, аутор: Слађана Брајовић)