МАТУРСКО ВЕЧЕ

Home / ВИЈЕСТИ / МАТУРСКО ВЕЧЕ

МАТУРСКО ВЕЧЕ

У петак вече, тачније тог послијеподнева, дана 26. маја 2023.године очи свих становника Милића биле су упрте у небо, са истом молитвом на уснама: „Молим те, боже, само да не падне док не прошетају.“ Док не прође свечани дефиле младости, љепоте и весеља оличен у ликовима наших матураната. И заиста био је то јединствен скуп љепоте, младости, љубави и надасве родитељског поноса. Није шала имати кћер или сина матуранта и то баш у овој генерацији која је по броју одличних ученика и ученика са примјерним владање и те како одскочила у односу на друге. Шепуриле су се хаљине, разних боја и дужина, показивала тек урађене фризуре, тек на лице нанијета шминка. А тек одјела младића, матураната, гиздава, стоје на њима као саливена, пресијавају се од свјетала хола средњошколског центра Милутин Миланковић одакле, након краћег говора директорице и изабраних матураната, треба кренути свечана поворка.
Бога молили, а не умолили. Кише све јаче и јаче пада, па се након краћих договорања доноси одлука – Чекамо још мало, ако киша престане, шетамо, ако не, идемо возилима до мотела – .
Отпоче свечаност. Отвори је, наравно, директорица школе. Поздрави све окупљене, наброја све заслуге и похвале на рачун ове генерације матураната, и захвали се још једном свима који су дошли да заједно са матурантима да буду дио ове свечане, матурске вечери. У име матураната, Невена и Магдалена стиховима се захвалише и присјетише свих професора који су предавали матурантима. Симпатично, самоувјерено, сигурне да се нико од професора неће наљутити, а и није се наљутио нити један, ређале су стих за стихом оживљавајући, макар за тренутак, прохујале школске дане. И хвала им на томе, показале су да је добитна комбинација за сваку прилику смијех, ведрина и шарм.
Не стаје киша. Матуранти возилима у пратњи родитеља и родбине селе се на главно мјесто дешавања, мотел Милићи.Тамо их дочекује љубазно, насмијано особље, спремни да својим услугама и професионалношћу учине све да ово вече буде запамћено као посебно. Сликање је већ обављено у школи, може још по која фотографија и у мотелу, па родитељи и остала публика лагано одлазе, а матуранте препуштају да у пјесми, игри и весељу забораве да због кише нису могли прошетати и на тај начин показати сву љепоту и ведрину младости.
Чим се бенд Наша прича огласи првим звуцима, туга оде, распрши се попут облака, а сунце среће и осмијеха и игре и весеља обасја терасу мотела Милићи. Славили су, играли, пјевали, заједно са својим професорима дубоку у ноћ, показујући у сваком тренутку да су то заиста лијепи, раздрагани али и одговорни млади људи. Нити једна ружна ријеч, увреда, натмурен поглед, ништа. Само весеље, игра, пјесма, младост и ведрина духа. Та ведрина духа, та младост и шарм, али и одлично резултати у школовању препознати су и од првог човјека Компаније Боксит а.д. Милићи, мр Рајка Дукића који је матуранте поздравио, честитао им на успјеху и матурирању, и обрадовао их чињеницом да ће он сносити све трошкове хране и пића. И то не само за матуранте него и за професоре, чим је , сигурни смо, обрадовао и све професоре. У име матураната и професора ,али и у име наше школе захваљујемо му се овом приликом и желимо му много успјеха у наставку његовог личног рада, али и рада Компаније коју успјешно води дуги низ деценија.
Поносни смо на наше матуранте, на њихове и појединачне и заједничке успјехе, а посебно смо поносни што су показали да су зрели, млади људи свјесни колико знају, могу и вриједе.
Хвала вам драги матуранти, на предивној вечери коју ни досадна киша није могла покварити и желимо вам много среће и успјеха у наставку вашег живота и школовања.