СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР МИЛИЋИ ОБРАЗУЈЕ КАДАР ЗА САВРЕМЕНО ДОБА – ИНОВАТИВАН ПРИСТУП ПРИЛАГОЂЕН ПОТРЕБАМА ТРЖИШТА РАДА

Home / ВИЈЕСТИ / СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР МИЛИЋИ ОБРАЗУЈЕ КАДАР ЗА САВРЕМЕНО ДОБА – ИНОВАТИВАН ПРИСТУП ПРИЛАГОЂЕН ПОТРЕБАМА ТРЖИШТА РАДА

СРЕДЊОШКОЛСКИ ЦЕНТАР МИЛИЋИ ОБРАЗУЈЕ КАДАР ЗА САВРЕМЕНО ДОБА – ИНОВАТИВАН ПРИСТУП ПРИЛАГОЂЕН ПОТРЕБАМА ТРЖИШТА РАДА

 

Објекат Средњошколског центра у Милићима изграђен је 2005. године и важи за најопремљенију и најсавременију школу у БиХ, али и шире. У априлу 2019. центар је добио признање најбоље средње школе на ИНОСТУ младих (Међународна изложбу идеја, иновација и стваралаштва младих) одржаног у Бањалуци.

Од оснивања центра до данас уложена су вишемилионска средства, како у школски објекат и инфраструктуру, тако и у наставни процес. Од 2017. у развој и унапређење квалитета наставног процеса и практичне наставе, кроз пројекте и донације уложено је 640.000 КМ што, како нам каже директорка Весна Богичевић, представља значајан успјех у развоју Средњошколског центра.

Додаје да је један од значајнијх пројеката урађен прије три године, а то је Ботаничка башта “Милутин Миланковић” која броји 285 цвијетних и дрвних засада чија је укупна вриједност 7.000 КМ. Ботаничка башта носи назив по великом српском научнику Милутину Миланковић, по коме је Средњошколски центар добио назив.

– Визија, мисија и стратешки циљеви усмјерени су на унапређење квалитета образовања, реализацију квалитетне практичне наставе у сарадњи са привредним субјектима, отварање могућности запослења свршених средњошколаца у оквиру занимања која су потребна тржишту рада, увођењу савремене технологије и иновација у систему образовања, те усмјеравању свршених средњошколаца на избор дефицитарних и квалитетних студијских програма – истиче Богичевић.

У складу са потребама тржишта

Она је навела да анализа остварених резултата рада од оснивања до данас показује да се њихов највећи успјех темељи на образованим, едукованим и квалитетним кадровима које је изњедрила ова школа, и веома успјешним академицима како у БиХ, тако и иностранству.

Весна Богичевић

– То је наш највећи понос – кратко објашњава Богичевић.

Образовање ученика се реализује у гимназији – општи смјер и друштвено језички смјер, те у слиједеће четири струке :

Економија, право и трговина у којој се изучавају занимања економски техничар, пословно – правни техничар, банкарски техничар и трговачки техничар. Затим ту је електротехника у којој се изучавају занимања: техничар информационих технологија, електичар, а раније се изучавао и аутоелектичар. У оквиру области машинство и обрада метала се изучавају занимања варилац и бравар, док се у шумарству и обради дрвета изучавају занимања техничар за обраду дрвета ЦНЦ и столар.

– У складу са расположивим капацитетом школе, потребама тржишта рада, те интересовањима ученика и родитеља, од чега зависи план уписа ученика у прве разреде, сваке године се уводе нова и иновативнија занимања. Иновације које су уведене у нашу школу, а које су заступљене од 2017. године су занимање техничар информационих технологија и занимања техничар за обраду дрвета ЦНЦ, која се раније нису изучавала, а која су по стандардизацији занимања иновације у систему образовања. Свакакао да од наредне школске године планирамо увођење још два иновативна смјера, пословно информатички техничар и електричар инсталатер.

Од оснивања Средњошколског центра образују се кадрови који су потребни тржишту рада.

– Једини привредни субјект који је усмјерио интересовање за потребом образовања занимања која су потребна тржишту рада је компанија Боксит. Круцијални проблем који се јавља у свим локалним заједницама је масовна миграција становништва, и одлазак у инострансво због ниске цијене рада на нашем тржишту. То у многоме утиче и на задржавање свршених средњошколаца, не само у локалној заједници, већ у држави. Наведеним проблемом не могу се бавити образовне установе, већ ресорне институције, а све у циљу задржавања младих, стручних и способних кадрова – истиче Богичевић.

 

Она додаје да су задовољни сарадњом са привредницима.

– Такође, задовољни смо сарадњом и са локалном заједницом, јер је наша школа једна од ријетких у којој ученици путници имају бесплатан превоз без обзира на мјесто пребивалишта, стипендије за дефицитарна занимања и занимања која су потребна тржишту рада, стипендије за одличне ученике и броје друге погоности. Милићи имају расположив кадар за постојеће и будуће послодавце, али је потребно исти и задржати.

У плану обнова котловнице

Како нам каже Богичевић с обзиром да је објекат Средњошколског центра пројектован по највишим свјетским стандардима, те да је у оквиру објекта изграђена спортска дворана, проширење капацитета за потребе образовног процеса није потребно.

– У последње четири године реализовани су значајни пројекти у домену реконструкције објекта, као и десетине пројеката који су везани за уређење ентеријера и екстеријера школе и школског објекта. Кровна реконструкција школског објекта је завршена 2017. вриједности 104.190 КМ, као и реконструкција и поправка столарије у школи. Годину касније је извшена реконструкција ТНГ станице у вриједности од 12.000 КМ чиме је побољшана безбједност ученика и запослених. У наредном периоду планирана је реконструкција котловнице, и то је једино и приоритетно што се у погледу инфраструктуре треба урадити. За другим инфрастуктурним пројектима нема потребе, јер је све, што је било потребно, урађено.

Развојни план школе, који се периодично ревидира, представља значајан акт Средњошколског центра. Планиране активности усмјерене су ка унапређењу квалитета рада школе кроз интерно и екстерно вредновање, реализацију претходно поменутих пројеката, као и увођење иновација у наставни процес.

(извор: eKapija | Utorak, 30.03.2021.| 08:21)