РАДИО МЕЏИК – МЈЕСТА ИМА ЗА БУДУЋИХ 96 СРЕДЊОШКОЛАЦА

Home / ВИЈЕСТИ / РАДИО МЕЏИК – МЈЕСТА ИМА ЗА БУДУЋИХ 96 СРЕДЊОШКОЛАЦА

Милићи – СШЦ “Милутин Миланковић” у Милићима, у школској 2021/2022.години, планира да упише 96 ученика у прве разреде. Гимназија, Економија, право и трговина те Електротехника струке су, у оквиру којих се нуде четири занимања – каже педагогица у милићком СШЦ Милојка Симић.

“Планирамо упис четири одјељења по 24 ученика. Ове године нудимо два нова занимања, пословно-информатички техничар и електричар-електроинсталатер. Прошле године, општина је обезбиједила бесплатан превоз за све ученике и стипендије за одређена занимања а како ће бити ове године, очекујемо одговор од општине. Као и до сада све информације биће објављене на сајту школе” – каже Симићева.

Далиборка Симић-Голић, професорица физичког васпитања у СШЦ “Милутин Миланковић” напомиње да у гимназији – општи смјер, мјеста има за 24 ученика. “Сврха образовања у гимназији јесте да развије код ученика интелектуалну ширину, потребу за новим сазнањима и дјеловањима, истраживачку црту, те способност за разложно и стваралачко мишљење и самостално учење. Након завршетка гимназије, ученици имају могућност да упишу било који од факултета, на који ће понијети квалитетно знање. То потврђују ученици из претходних генерација, попут Милане Тодоровић, која је учествовала и запажене резултате остваривала на Републичком такмичењу из математике и других предмета. Такође освојили смо и треће мјесто на Републичком такмичењу из рукомета а што се тиче Регионалних такмичења, наши ученици су, по успјеху, увијек међу прва три мјеста. Мој савјет будућим ученицима који су имали одличан усјех у основној школи а који још нису сигурни шта желе студирати, је да се опредијеле за гимназију, јер кроз изучавање предмета у гимназији стећи ће много квалитетније знање када је у питању математика,физика и хемија, зато што у стручним школама ових предмета више нема” – каже професорица Симић.

 

У школској 2021/2022.години, СШЦ “Милутин Миланковић” у Милићима нуди ново занимање пословно-информатички техничар у оквиру струке Економија-право и трговина. Професор Војкан Мујичић дипл. правник,каже да је планирано једно одјељење са 24 ученика.

“Кроз овај предмет ученици ће имати прлику да стекну одлична знања из области маркетинга и економије увезано са информатичким могућностима. Овдје имамо једну прилику да се кроз четворогодишње дружење едукујемо за економију и пословну информатику у исто вријеме. Ово је ново занимање у нашем Центру и вјерујем да ће уз наш изузетан кадар и услове које имамо, ученици заиста стећи потребна знања и вјештине које се траже на тржишту рада” – каже професор Мујичић.

 

Ново занимање у милићком СШЦ је и електричар-електроинсталатер. Раденко Лошић наставни мајстор за практичну наставу електроструке каже да је ово трогодишње занимање веома тражено и цијењено на тржишту. “Школовање траје три године а тржиште рада захтијева велики број ових радника тако да су могућности запошљавања велике. Електроинсталатер се бави  постављањем и одржавањем инсталације електричне мреже за расвјету, климатизацију за радне машине у погонима и слично. Без њих се не може замислити рад било којег предузећа. У савремено опремљеним радионицама и кабинетима у нашој школи, ученици стичу потребна знања и вјештине” – каже Лошић.

Претходних година веома популарно занимање међу свршеним основцима, било је техничар информационих технологија. Раде Тодоровић професор електро-групе предмета каже да је план уписати једно одјељење од 24 ученика у ово занимање. “Након завршетка средње школе, ученицима се пружа могућност за упис на било који од техничких факултета. Велике су могућности запослења како у привреди тако и у самосталном предузетништву. Показало се и да је у вријеме пандемије ово занимање јако тражено, плате су и неколико хиљада а предност је рад од куће. За младе који не желе студирати, велике су могућности и за запослење са средњом стручном спремом, дакле након што заврше образовање у нашем СШЦ. Милићки средњошколски центар ће ученицима пружити одличну прилику да на једноставан и ефикасан начин стекну теоретска и практична знања у учионицама опремљеним најсавременијим рачунарима последње генерације, постоје и паметне табле, лабораторије а сваки кабинет је опремљен пројектором. Претходних година биле су и велике повластице за ученике који су уписивали ово занимање, видјећемо како ће бити ове године” – каже Тодоровић.

(ИЗВОР: Меџик радио 07. април 2021 08:05 )