Вијести

Септембар, 2017. године

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О СТИПЕНДИРАЊУ

 

У петак, 15.09.2017. године уз присуство Начелника општине Милићи и директора СШЦ „Милутин Миланковић“ Милићи, биће извршено потписивање уговора о стипендирању за ученике који су уписали занимање техничар информационих технологија, и столар. Потписивање уговора обавиће се у сали Општине, у 12.00 часова.

Септембар, 2017. године

ДОНАЦИЈА РАЧУНАРСКЕ ОПРЕМЕ

 

Септембар, 2017. године

УПЛАТА ПАРТИЦИПАЦИЈЕ У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ

 

Август, 2017. године

СКЛАПАЊЕ УГОВОРА О СТИПЕНДИРАЊУ

 

За ученике који су у школској 2017/2018. години уписали Електротехнику – техничар информационих технологија и Шумарство и обраду дрвета од 01. септембра 2017. године до 11. септембра 2017. године, према Одлуци о стипендирању одобреној од стране начелника Општине г-дина Момира Лазаревића, предстоји склапање Уговора о стипендирању. Потписивање уговора ће бити извршено на шалтер сали СО Милићи. Родитељи или законски старатељи су обавезни да прије потписивања уговора отворе текући рачун у УниКредит банка Бања Лука.

Родитељи или законски старатељи су обавезни да Управи школе доставе до 1. септембра 2017. године сљедеће:
- копију личне карте родитеља или законског старатеља ученика и
- копију текућег рачуна родитеља или законског старатеља отворен у УниКредит банка Бања Лука.

Август, 2017. године

ПОСЈЕТА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ У ПРИЈЕДОРУ

 

Увођење новог смјера техничар информационих технологија у средњошколски циклус образовања повезао је двије школе. Директорка школе Весна Богичевић, професор информатике Кристијан Марјановић и професорка физике Николија Фргања, 26.08.2017. године посјетили су Електротехничку школу у Приједору. Заједнички интереси и циљеви кроз разраду наставних планова и програма за занимање техничар информационих технологија обећавају поновни сусрет директора и професора у мјесецу октобру.
Директор Електротехничке школе Драгоја Мијић са тимом професора електроструке представили су школу, пројекте и успјехе професора и ученика. Представници ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“ доживјели су пријатно изненађење, како резултатима рада Центра, тако и гостољубивим пријемом.
Хвала колегама Електротехничке школе Приједор.

Јул, 2017. године

Награда за најбоље матуранте из Србије и Републике Српске

 

Милани Тодоровић, ученику генерације 2016/2017. године уручена је награда на Белом двору. Престолонаследник Александар Карађорђевић наградио је најбоље матуранте, при чему 20 најбољих матураната добија могућност стипендирања.

Информације и фотографије можете погледати на:
https://www.it-akademija.com/akcija/itacademy-stipendije/
http://www.royalfamily.org/

Јун, 2017. године

СШЦ „МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ“ ДОБИО ЗЛАТНУ ПОВЕЉУ

 

У понедјељак, 26.06.2017. године у Скупштини града Београда СШЦ „Милутин Миланковић“ добио је златну повељу за успјешну афирмацију великог српског и свјетског научника Милутина Миланковића. Предсједник Удружења Милутин Миланковић из Београда, господин Славко Максимовић, уручио је признање директорици Весни Богичевић.
Предсједник Удружења похвалио је рад, залагање и успјех Центра. Такође, Центар је добио похвале за успјешно реализовану вишедневну манифестацију „Дани Милутина Миланловића“ уз разноврсни програм који је посвећен српском научнику Миланковићу.
Истог дана на Врачару откривено је спомен-обиљежје Милутину Миланковићу. Директорица Центра Весна Богичевић, професорица Винка Босиљчић и професор Кристијан Марјановић присуствовали су свечаном чину откривања спомен-обиљежја, као и други значајни предствници из Србије.
„Можда ће нешто иза мене и остати“
Милутин Миланковић

На Врачару откривен споменик Милутину Миланковићу

Кликом на текст изнад можете погледати кратак видео исјечак.

Мај, 2017. године

КОНКУРС

 

Мај, 2017. године

ПОДРШКА НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ МИЛИЋИ ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВЕ РАЗРЕДЕ 2017/2018. ГОДИНЕ

 

Мај, 2017. године

ПОДРШКА КОМПАНИЈЕ "БОКСИТ" а.д. МИЛИЋИ ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВЕ РАЗРЕДЕ 2017/2018. ГОДИНЕ

 

Мај, 2017. године

МАТУРСКО ВЕЧЕ

 

У Милићима је , дана 27.05.2017.године одржана свечаност, испраћај матураната или како ми то називамо већ много година матурско вече. Ученици матуранти, њихове разредне старјешине, као и остали професори прославили су излазак још једне генерације матураната.
Лијепо је било те вечери у Милићима. Толико лијепо да се чак и киша само нашалила са матурантима квасећи асфалт испред Дома рудара гдје је за 18:00 часова договорено окупљање матураната. Стизали су са свих страна на трг, поред фонтане, поносно корачајући, подигнутог чела и с осмијесима на лицу. Момци,матуранти дојучерашњи клинци које смо опомињали због ученичких несташлука, сад у свечаним одијелима корачају поносно и помало несигурно; за поједине је то први пут да облаче свечано одијело. Дјевојке, матуранткиње, дојучерашње дјевојчице, а сад прекрасне младе даме, у свечаним дугим хаљинама, корачају поносно, лако, осмјехујући се као да говоре: „Да то смо ми, мало смо се промијениле“. Наравно, родитељи, родбина, комшије, као и бивши и будући матуранти само попуњавају ту слику и доприносе свечаном изгледу.
Све присутне је такође поздравио и начелник општине Милићи, Момир Лазаревић који је говорећи о матурантима и уопште о нашем Центру истакао значај постојања средње школе у Милићима, као и изузетно добру сарадњу локалне заједнице и нашег Центра. Начелник је говорио и о будућима генерацијама које тек треба да стасају у матуранте као и о великој финансијској, али и свакој другој помоћи локалне заједнице на коју наш Центар може рачунати. Посебно је истакао значај почетка школовања нових смјерова у Центру, као што су техничари информационих технологија и столара, као и пуну подршку ученицима који се одлуче да изабреу баш те смјерове.
По већ знаном „рецепту“, након окупљање и сазивања које је потрајало добрих петнаестак минута, матуранти улазе у салу Дома рудара гдје их већ чекају професори али и припремљени програм. На самом почетку, уводним говором све присутне је поздравила директорица ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“, Весна Богичевић. Изнијела је своја запажања о овој генерацији матураната, како о учењу тако и о укупном постигнућу ове генерације. Набројани су њихови успјеси како на разним такмичењима тако и на пољу хуманости и укупног доприноса не само Центру него и општини Милићи уопште.
Затим слиједе обраћања ученика генерације, Милане Тодоровић, и матураната који су за ову посебну прилику припремили и говоре. Милана се посебно захвалила проф.Нади Трнинић Баковић, проф. математике са којом је и освојила највећи број награда и признања, а матуранткиње Снежана Дукић и Сандра Казимировић су говориле у име свих матураната о протеклом периоду школовања. Поменуле су поједине професоре, поједине нису. Поменуле су и евоцирале сјећања на гимназијске дане, на дане економиста као и „занатлија“ су заборавиле. Нису заборавиле поменуту поједине професоре, како у позитивном, похвалном контексту, тако, нажалост и у оном другом, мање позитивном. Оне рекоше да су матурирали, да су поносни што су били ученици нашег Центра и да су тек сад одрасли. Ми, можда то баш тако и не мислимо, посебно за одрастање, након њиховог говора, али млади су, а младости се доста тога прашта. А ко ће, ако не ми, њихови професори?
Овај дио, тзв говоранције, уљепшала је својим наступима ученица Ања Мишић, која је пјесмом и испратила наше матуранте из Дома рудара и пожељела им лијеп провод на прослави матурске вечери у Мотелу у Милићима.
А како је било у мотелу, на том дијелу ове свечаности, најбоље ће испричати сами матуранти, наравно коме то они буду хтјели. Слике које ће о томе посвједочити су само фрагменти споја младости, среће, весеља и љепоте и једне предивне вечери у Милићима.
Матуранти, срећно вам матурско вече!

Мај, 2017. године

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ У МАЛОМ ФУДБАЛУ

 

И ове године наши млади спортисти били су успјешни у такмичењу које је организовано у Бијељини. На регионалном такмичењу у малом фудбалу ученици СШЦ „Милутин Миланковић“ били су другопласирани, мада су очекивања била да ће освојити прво мјесто. Професор физичког васпитања Срђан Ешпек за наше спортисте има похвалне ријечи, и као вјерни пратилац и подршка младих фудбалера истакао је да су на такмичењу били најбољи - реални побједници. Млади спортисти на такмичењу освојили су два трофеја. Први трофеј и диплому добили су за освојено друго мјесто. Други трофеј освојио је ученик Драган Радовановић, као најбољи спортиста на регионалном такмичењу у малом фудбалу. Све похвале и честитке за наше младе спортисте.

Мај, 2017. године

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ДАНИ МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА"

 


Мај, 2017. године

УПИСНА ПОЛИТИКА ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ

 

08. мај, 2017. године

МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ МИЛУТИНА МИЛАНКОВИЋА

 

„Дани Милутина Миланковића“ засигурно постају традиционална манифестација нашег Центра. То је и један изузетно лијеп начин како да се одужимо овом великану не само српске него и свјетске науке, али истовремено и могућност да покажемо своје умијеће, своју креативност и своја постигнућа на подручју образовања и васпитања.
Овогодишње „Дане“ започели смо мало раније него уобичајно. Већ у понедјељак 08-ог маја, у холу нашег Центра директорка мр Весна Богичевић, поздравивши бираним ријечима све присутне, отворила је манифестацију. Присутни представници локалне заједнице, привредних субјеката, као и професори Центра и представници медија имали су могућност да се кроз изложбену поставку „Удружења Милутин Миланковић“ из Београда упознају са животом и дјелом овог великог генија. Након пригодног ученичког текста о Миланковићу, програм је настављен одласком у школски амфитеатар гдје је приказан уводни дио филма о Милутину Миланковићу.
Већ сљедећег дана, дакле у уторак 09.05. грађани Милића имали су прилику да уживају у позоришном комаду „Посљедни мејдан Петра Кочића“ у извођењу бањалучког Народног позоришта. Глумац Жељко Еркић, иначе родом из Милића, на дирљив и потресан начин приказао је милићкој публици посљедње дана живота Петра Кочића. Публика је заиста са великим уживањем пратила динамичну смјену глумаца на сцени и причу о данима аустроугарске окупације Београда у Првом свјетском рату, а на крају громогласним аплаузом поздравила и наградила труд глумаца.
Манифестација се наставила већ 10-ог маја пригодним културно-забавним програмом коју су припремили и извели чланови драмске и рецитаторске секције нашег Центра, чланови КУД „Боксит“, чланови Камерног хора Боксит, али и наши гости - чланови драмске секције ТШЦ из Каракаја, као и чланови СПКД „Просвјета“ из Власенице.
У четвртак, 11-ог маја у оквиру ове манифестације приказан је документарни филм „Путник кроз васиону и векове“ . Запослени нашег Центра, али и сви остали грађани Милића имали су прилку да се кроз изузетно занимљив документарни филм упознају са животом и радом Милутина Миланковића и његовим огромним доприносом српској, али и свјетској науци.
Завршни дан манифестације протекао је у спортском такмичењу и приказивању фудбалских вјештина ученика нашег Центра али и гостујуће екипе из ТШЦ из Каракаја. Своје (не)вјештине пред бројном ученичком али и професорском публиком приказали су и професори ова два средњошколска центра ( „Милутин Миланковић“ и „ТШЦ Каракај“ ) и на тај начин показали и доказали да су циљеви оваквих манифестација такође и развијање добре сарадње и добрих пријатељских односа између школа.
Све у свему, обиљежили смо треће по реду „Дане Милутина Миланковића“ и надамо се показали се као добри организатори а и добри домаћини.

Мај, 2017. године

ПЛАН АКТИВНОСТИ ЗАВРШНИХ РАЗРЕДА

 

27. април, 2017. године

ЕКОЛОШКА АКЦИЈА

 

О значају очувања природе и уопште човјекове средине не треба трошити ријечи. Нема медијске куће, електронске или штампане , нема јавне личности , домаће или стране, а да не говоре о томе.
Велики допринос подизању свијести о потреби очувања наше средине и еколошке свијести, поготово код младих треба да имају и имају школе. Али не само школе него и све друге институције једне локалне заједнице, међу којима увијек треба да предњачи општина као кровна институција.
У општини Милићи свјесни су своје улоге у очувању природне средине, али и подизању еколошке свијести. Зато су 27-ог априла, у оквиру планетарне еколошке акције "Лет'с до ит" организовали еколошку акцију чишћења улица и зелених површина. У акцији су учествовали ученици основне школе „Алекса Јакшић“ као и ученици СШЦ „Милутин Миланковић“. У 08:00 часова ученици заједно са професорима окупили су се на зборном мјесту, добили потребна средства (рукавице и пвц кесе за смеће) и наоружани осмијесима и добрим расположењем кренули заједничким снагама у борбу против људске непромишљености , а богами и некултуре и неваспитања, у борбу за љепше, чистије и самим тиме здравије Милиће.
Хвала општини Милићи што је покретач ове активности, хвала ученицима и професорима што су својим радом допринијели да макар један дан наше улице, тргови и зелене површине буду чисте и уређене и хвала свима који су макар и осмијехом подржали ову заиста хуману акцију.

24. arpil, 2017. godine

САЈАМ ОМЛАДИНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

 

Сајам омладинског предузетништва одржан је 25.04.2017. у Власеници, у сарадњи са удружењем „Пријатељ Сребренице“ и амбасадом краљевине Холандије.
На сајму је учествовало 28 ученичких предузећа из општина : Милићи, Власеница, Сребреница, Братунац и Зворник.Нашу школу је представљало 6 предузећа која су чинили ученици ИВ3 и ИИИ3 одјељења, сљедећих ментора:
Проф. Десанка Боровина :
О.П. „Свијет маште“ ( производња декоративних корпи и производа од стакла) и
О.П. „Гумакс“ (рециклирање аутомобилсих гума у сврху производње употребних предмета за домаћинство).
Проф. Биљана Николић :
О.П „Так-Тик“ (производња декоративних предмета и израда умјетничих слика) и
О.П. „Феникс“ (угоститељство-кетеринг).
Проф. Раденко Лошић :
О.П. „Сим-Арт“ (рекламе и руксак са акумулатором) и
О.П. „Лед пром(деоративни предмети са лед расветом)
Сва предузећа су оцјењивана на основу критеријума (бизнис план,маркетинг,могућност продаје производа, сложеност и квалитет производа). Предузеће О.П. „Так-Тик“ освојио је 96 бодова од могућих 100 и на тај начин заузело треће мјесто. Свих 6 предузећа је достојно представљало нашу школу и добило одличне коментаре како комисије тако и представника холандске амбасаде.
Кроз рад са ментором ученици су унапредили предузетничко размишљање и тимски рад.

22. април, 2017. године

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РУСКОГ ЈЕЗИКА

 

Наша школа је 22-ог априла била домаћин Регионалног такмичења из руског језика. Учеснице такмичења биле су школе из Бијељине, ЈУ Гимназија „Филип Вишњић“, Зворника ЈУ СШЦ „Петар Кочић“, Угљевика ЈУ СШЦ „Михаило Петровић Алас“ и Милића, СШЦ „Милутин Миланковић“. Такмичење је одржано по предвиђеном програму, а ученици наше школе су дали своје учешће у свечаном отварању такмичења. Такмичари су били ученици трећих разреда, а нашу школу представљала је Драгана Кипић (III-2).
Проф.Бранка Милошевић је истакла : „ Задовољна сам што се руском језику враћа популаризација и за све такмичаре је велики успјех њихово пласирање на регионално такмичење“.
Директорка наше школе Весна Богичевић је поносна што се такмичење и ове године одржало у нашој школи, што су ученици показали заинтересованост и били прави сарадници у свим активностима око такмичења.

06. април, 2017. године

СЕМИНАР О ХОЛОКАУСТУ

 

Наша школа је имала ту част да 06.04.2017.године буде домаћин семинара под називом „Образовање о холокаусту, геноцидима у НДХ и превенцији геноцида“. Семинару су присуствовали наставници и професори српског језика и књижевности којима су се кроз неколико изузетно осмишљених презентација обратили гости предавачи :
Горан Латиновић доцент Универзитета у Бањалуци студијски програм историја ,
мастер Никола Ожеговић са студијског програма историје на Филозофском факултету у Бањалуци,
Драгослав Илић, професор историје и извршни секретар одбора за Јасеновац Светог архијерејског сабора СПЦ, те
Душан Павловић и Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица .
Прије него што је почео радни дио семинара, скуп уважених проферсора и предавача поздравила је директорка ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“, Весна Богичевић срдачном добродошлицом као и начелник општине Милићи, г-дин Момир Лазаревић.
Након исцрпних и бројних предавања, професорице српског језика и књижевности Татјана Ђурић и Кармела Ракић извеле су показну вјежбу : „Час српског језика на тему Холокауста“ и показале неколико начина како је могуће ову заиста осјетљиву тему, посебно на нашем подручју, лакше приближити и приказати ученицима. Семинар је био изузетно добро организован и пропраћен од великог броја наставника и професора и оставио је видно значајан утисак на све учеснике. У поприлично густо распоређеним предавањима предавачи су, говорећи о различитим аспектима једне исте теме-Холокауста, успјели да пренесу јединствену и једину поруку : „ Рат је велико зло у коме људи , нажалост чине још веће зла, али ако потомци и преживјели одговоре осветом на та зла, онда су учини много веће зло“. Предавачи су се заиста потрудили да нам прикажу, покажу и докажу колико је битно сјећати се свих настрадалих и да они настављају свој живот кроз наша сјећања. Али су исто тако подвукли колико сви ми као појединци, а посебно ми наставници и професори, треба да допринесемо том колективном сјећању и развијању колективне свијести о потреби колективног сјећања и памћења.
Са сигурношћу се може устврдити да је семинар успјешно завршен, и да је постигао свој циљ.
Хвала руководству нашег Центра на челу са директором мр Весном Богичевић који су се заиста потрудили да све протекне без икаквих проблема у организацији овог семинара.

27. mart, 2017. godine

КАП КРВИ ДА БУДЕМО ПРВИ

 

Матуранти Јавне установе Средњошколског центра "Милутин Миланковић" Милићи, по шести пут су организовали и водили хуманитарну акцију под називом "Кап крви да будемо први ", са жељом да покажу колико су у могућности да одговоре захтјевима једне тако битне и важне акције.
Реализација ове хуманитарне акције не би била могућа без координатора, проф. Војкана Мујичића.
Чланови организационог одбора за спровођење акције добровољног давања крви која се спроводила 27.03.2017. године, од 08х до 13х, су матуранти: Урош Кретија, Миљан Маринковић, Валентина Цветковић, Сунчица Ђукановић, Лазар Калдесић и Александар Сулига, и ученици треће године Владимир Маџаревић и Стеван Лаловић.
Ради промоције акције, поменути ученици гостовали су у емисијама радија "Меџик" и радија "Бирач", а такође су и разговарали са предсједником СО Милићи, господином Браниславом Новаковићем, који их је срдачно поздравио и угостио, спреман да чује нешто више о акцији која се спроводи. Поред тога, ученици су се ангажовали и у лијепљењу плаката.
Акција се већ шесту годину организује поводом дана општине Милићи, као допринос Јавне установе Средњошколског центра "Милутин Миланковић" Милићи, обиљежавању тога датума.
За учешће у акцији пријавила су се 53 ученика, а након обавезне превентивне здравствене провјере, крв је дало 27 ученика и од пријављених 13 грађана који су се одазвали на позив средњошколаца, крв је дало 9.
Ове године је и Црвени крст из Милића обезбиједио захвалнице које су добили ученици и грађани коју су први пут даровали крв, односно и они који су већ пети или двадесети пут даровали ову драгоцјену течност.
Хуманитарну акцију је реализовала Служба за трансфузију Опште болнице у Зворнику.
Шеф Службе, Владимир Дражић изјавио је да је задовољан резултатима. Сви се надамо се да ће акција постати традиционална.
Имајте на уму да је ово хумани гест којим некоме можемо да спасимо живот!

Хвала професорима који су имали разумијевања за одсуство ученика, ради припреме и реализације хуманитарне акције "Кап крви да будемо први".

25. март, 2017. године

РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

 

Регионално такмичење из српског језика одржано је у Зворнику 25-ог марта. Такмичење је планирано само за ученике других разреда средњих школа из регија Бирач и Бијељина. Прво мјесто освојила је Александра Бирчаковић из школе домаћина, Средњошколског центра „Петар Кочић“. Друго мјесто је освојио Ненад Тошић из Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине, док су треће мјесто подијелиле Вања Антић из ЈУ СШЦ „Михаило Петровић Алас” из Угљевика и Анастасија Гужвић из бијељинске Гимназије „Филип Вишњић”. Наша ученица ИИ-1 гимназијског одјељења, Ана Жугић, коју је припремала професорица Анкица Жугић, заузела је једанаесто мјесто. На такмичењу је учествовало укупно 20 ученика.
Честитамо свим ученицима и професорима који су учествовали на овом такмичењу.

8. март, 2017. године

ДАН ЖЕНА

 

Дан жена, познат и као 8 март у нашој школи је већ одавно установљена и традиционална свечаност. Тог дана,ученици заједно са појединим професорима, руководиоцима секција, прирпеме богат културно забавни програм и на тај начин свим женама у нашој школи честитај овај њихов Дан.
Ове године рецитатори, глумци, свирачи, играчи и пјевачи из редова ученика припремили су својеврстан шоу програм под називом „Ја имам таленат“ . Они који су били публика кажу да је било лијепо, забавно и добро. Сами извођачи су задовољни својим наступом; а и јесу били добри. А ми сви смо задовољни што смо у могућности да овим путем похвалимо све учеснике овог несвакидашњег обиљежавања Дана жена.
И наравно свим припадницама њежнијег и љепшег пола упућујемо честитку : „Драге наше даме, принцезе, њежне и осјећајне, великодушне и предивне, срећан вам Дан жена- 8 март“ !

Јануар, 2017. године

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

 

Сваке године, дана 27.јануара у Милићима буде свечано и весело. Зна се, школарци, како основци тако и средњошколци славе свој празник, Дан школе, Св. Саву. Однедавно њима се придруже и малишани из вртића „Полетарац“, па баш буде и свечано и весело и забавно.
Ове године Дан школе, Св.Саву обиљежили смо на мало друкчији начин. На приједлог директора Средњошколског центра „Милутин Миланковић“, господина Радомира Маџаревића организована је Светосавска академија.
Академија је обухватала три дана, 25, 26 и 27.јануар и организована је и реализована како у просторијама СШЦ „Милутин Миланковић“ , тако и у „Дому рудара“ у Милићима.
Првог дана манифестације у просторијама СШЦ „Милутин Миланковић“ наступили су ученици основне и средње школе. Они су заједно са наставницима и професорима приредили занимљив пригодан програм и на тај начин отворили манифестацију. Својом раздраганошћу и веселошћу програм су уљепшали малишани из вртића „Полетарац“.
Већ сутрадан, 26.јануара изведен је изузетно занимљив и богат културно – умјетнички програм у сали „Дома рудара“. Поред ученика глумаца и рецитатора како из основне тако и из средње школе, у програму су још учествовали и глумац Народног позоришта Републике Српске, Жељко Еркић, као и чланови етно групе „Катера“ из Источног Сарајева. Да све буде у духу светосавља и православља побринулу су се чланови КУД „Боксит“, као и камерни хор и оркестар „Боксит“ из Милића. Заиста је било уживање пратити наступ младости на даскама „Дома рудара“.
И за крај, трећег дана манифестације, 27.јануара у просторијама Основне школе „Алекса Јакшић“ прослављена је слава, Св.Сава. У присуству свештеника, представника локалне управе као и привредних субјеката општине Милићи, директори школа, основне и средње, као и сви запослени у школама свечано су прославили своју школску славу. Весеље је уз звуке музике и пјесме потрајало до вечерњих часова . Било је лијепо, весело, распјевано и била је част и понос бити дио ове цјелокупне манифестације.
Хвала свима који су помогли реализацију ове манифестације, посебно КОМПАНИЈИ „БОКСИТ“ а.д. Милићи.

Децембар, 2016. године

 

Децембар, 2016. године

ДЕБАТНО ТАКМИЧЕЊЕ

 

Ученици ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“ Милићи, чланови дебатног клуба школе, освојили су прво мјесто на савезном такмичењу у дебати, одржаном у Сарајеву, 21. Децембра 2016. године. Конкуренција је била велика, али члановима дебатног клуба „3М“ то није представљало проблем, својом спремошћу и утренираношћу изненадили су противнике како у полуфиналу, тако и у финалу такмичења.
Такмичење у дебати се одвија под високим покровитељством амбасаде Чешке Републике, у сарадњи са Међународном организацијом „АГОРА“.
Дебатанти наше школе су :
1. Александар Јоксимовић
2. Снежана Дукић
3. Сунчица Ђукановић
4. Милица Ковачевић
5. Валентина Цветковић
6. Сандра Казимировић
7. Јелена Кандић
8. Урош Кретија
9. Теодора Пивљанин и
10. Тијана Смиљанић
Имали су јаку конкуренцију, али захваљујући својим способностима, како би неки професори рекли: „Они воле и знају да се свађају“ , успјели су да је савладају. Многе теме нису обухватале области које су конкретно занимале наше дебатанте, али и у таквим случајевима су се снашли и извојевали побједу међу 16 екипа, од којих су само 3 биле из Републике Српске а осталих 13 из Федерације БиХ.
Наши дебатанти су освојили ласкаву титулу ПРВАКА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ у дебати.

Децембар, 2016. године

ХУМАНОСТ НА ДИЈЕЛУ

 

У нашој школи традиција је да почетком децембра мјесеца отпочне акција „Једно дијете, један слаткиш“ коју у оквиру секције „Цивитас“ успјешно из године у годину реализују ученици матурски одјељења заједно са професорицом, Винком Босиљчић, која руководи овом секцијом. Циљ акције јесте подјела новогодишњих пакетића дјеци са посебним потребама, односно дјеци социјално угрожених породица. Али ове године су имали и помоћ професорица Биљане Николић и Десанке Боровина који су заједно са ученицима ИВ-3 украсиле хол нашег Центра и уљепшали ову акцију.
Хвала им свима на великом труду и залагању, а осмјеси дјеце док примају новогодишње пакетиће јесу и најљепша и најбоља награда за све њих. Браво, Цивитасовци!

Децембар, 2016. године

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП

 

Већ 3 годину како се се успјешно и у континиутету реализује ова хуманитарна акција која све више захвата подручје, не само Србије одакле је и потекла, него и Републике Српске. У овој акцији учествују и ученици али и сви запослени од „теткица“ и ноћних чувара, па до професора и управе школе. Не бројимо количину чепова и није нам циљ да се похвалимо, једини циљ нас као и свих других који учествују у овој заиста хуманој акцији јесте помоћ онима којима је она заиста неопходна, помоћ лицима са инвалидитетом. Наставићемо и даље да на плану хуманости непрекидно полажемо нове и нове испите и тестове.
Желимо и напоменути да је наша школа учествовала у прикупљању новчане помоћи за лијечење болесног дјечака из Шековића. Искрено се надамо да ће дјечак успјети скупити довољно новчаних средстава потребних за његово лијечење.

Новембар, 2016. године

ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СРЕДЊОШКОЛАЦА

 

У средњошколском центру „Милутин Миланковић“ Милићи 17.11.2016. године обиљежен је Међународни дан средњошколаца. Координатор Савјета ученика професорка Весна Богичевић у сарадњи са члановима Савјета ученика организовала је програм који се састојао од 12 тачака које су ученици успјешно реализовали кроз пјесму, рецитације, презентацију и ликовну изложбу. Међународни дан средњошколаца забиљежен је фотографијама које су у галерији..

Октобар, 2016. године

САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ

 

Сваке године, традиционално ученици и професори нашег Центра посјете Сајам књига у Београду. То је изузетна манифестација, прави расадник писане ријечи из свих сфера људске дјелатности и ми се заиста потрудимо да сваке године, макар за извјестан број ученика организујемо ову једнодневну посјету и својеврстан излет у свијет књиге. Није било претјерано много заинтересованих ученика, годинама опада интересовање ученика за књиге и за читање, али ту смо скоро па немоћни да било шта промијенимо набоље.
Кренули смо из Милића у раним јутарњим часовима, негдје око 07:00 часова. Два аутобуса ученика и професора. Компанија Боксит ад је опет уз нас и пружа нам несебичну подршку при реализацији овог путовања. У Београду били већ око 10:30, а на Сајмишту око 11:00 часова. Дијелимо улазнице за Сајам ученицима и понављамо већ по пети пут : „ У 15:00 часова, сви да сте овдје код аутобуса, на паркингу“. Застајемо на моменат ради заједничке фотографије као свједока да смо заиста сви били ту, на сајму и онда, куд који мили моји. На сајму као и сваке године, поприлична гужва, велика врућина и безбројни ковитлац шаренила изложбеног простора који нијемо посматра огромне валове радозналих посјетилаца. Купујемо скоро па сви, неко по чувењу, препоруци, други као поклон за драгу особу, трећи, реда ради или, четврти, за школу. Вријеме лети, књиге се смјењују у нашим очима, са билборда и великих бим пројекција радознало нас посматрају насмијане очи Иранаца и Иранки; Иран је овогодишња земља домаћин на Сајму. И то је то. Пар часова за разгледање огромног изложбеног простора и милиона и милиона книга брзо прође. Вријеме је за Калемегдан, одмор у неком кафићу и ресторану. Да се нешто попије а богами и поједе, одавно је вријеме ручку прошло. У шетњи, необавезној куповини или једноставно разгледању по Кнез Михајловој дочекујемо 18:00 часова, вријеме поласка кући, у Милиће. У вечерњем сутону, јуримо мостом преко Саве према излазу из Београда, према Шапцу и још даље према Републици Српској. Смијех и шала, разноразна препричавања овог а и других дана, топла атмосфера безбрижних људи који су један дан живота одлучили да посвете њеном величанству Књизи испратила је све нас када смо, негдје око 22:00 часа стигли на аутобусу станицу у Милиће.
Хвала „Компанији Боксит ад“ на уступљеним аутобусима и на помоћи при реализацији овог дивног путовања. Хвала, по зна који пут. Пријатељи остају пријатељи и они то знају, и ми то знамо, али хоћемо да поменемо. И поменућемо сваки пут. Да се зна, да се памти и да се, надамо се и настави. Уживали смо у лијепом дану, веселој и безбрижној атмосфери , срећни што смо и овај пут били дио чаролије зване Сајам књиге у Београду. Вратићемо се, сигурни смо и идуће године.

Октобар, 2016. године

ПОСЈЕТА ХИДРОЕЛЕКТРАНИ У ВИШЕГРАДУ

 

Ученици електротехничке струке, тачније одјељења ИИ-4 и ИИИ-3 у пратњи професора практичне наставе, Раденка Лошића и Миломира Борића као и професора стручне наставе, Николе Терзића посјетили су у оквиру једнодневне стручне екскурзије постројења хидроелектране у Вишеграду. Кренули су из Милића у 8:00 часова ујутро а већ у 11:00 часова били у Вишеграду. Након детаљнијег упознавања са правилима понашања унутар постројења, ученици су се заједно са професорима и стручним водичем упутили у обилазак овог изузетно значајног постројења. Поред детаљног упознавања са компонентама постројења, могли су чути и занимљиво предавања стручног сарадника о начину рада хидроелектране али и о њезиној истроији и развоју.
Прије повратка кући, у Милиће ученици су обишли и туристичке занимљивости у Вишеграду, задржавши се у посјети чувеном Андрић-граду. Одморили су се, понешто појели и попили, а и купили по неки сувенир. Задовољни излетом, усхићени посјетом Вишеграду, посебно Андрић- граду, вратили су се у Милиће у вечерњим часовима. Остало је сјећање на један изузетно лијепо проведен дан у Вишеграду, сјећање на другарство које јача оваквим излетима и екскурзијама, али и сјећање на један величанствен историјски град какав је Вишеград.
Хвала КОМПАНИЈИ Боксит ад што су омогућили реалзацију овог излета.

Септембар, 2016. године

ПОХОД НА ГУЧЕВО

 

Међу своје многобројне планинарске активности, планинарска секција ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“, од ове школске године уврстила је и поход на Гучево, манифестацију организовану у склопу „Вуковог сабора“ у Тршићу. Традиционална трансверзала „Вукове богазе“ одржана је 17. и 18. септембра на релацији Гучево-Борања-Троноша-Тршић.
Наша шеснаесточлана екипа упутила се тог 17.септембра 2016. у раним јутарњим часовима ка аутобуској станици у Милићима одакле смо се редовном аутобуском линијом на релацији Милићи-Београд превезли до Лознице, гдје смо били већ око 09.00 часова ујутру. Пут нам је брзо прошао пошто смо сви били усхићени јер по први пут идемо на овакав поход.
Стигавши у Лозницу упутили смо се у центар Лознице, ка споменику Вуку Караџићу, гдје се традиционално окупљају учесници трансверзале. Трансверзала је свечано отворена и онда смо се, око 10.00 часова, пребацили до спомен костурнице у Гучеву гдје смо присуствовали краћем историјском часу о Гучевској бици из Првог свјетског рата. Након тога, сви учесници похода упутили су се према дому „Шарена буква“ на Борањи. Дужина пређене стазе првог дана била је 23 километра. Стазу смо лако савладали слушајући приче искусних планинара и упознајући нове људе. Након дугог пута, сви смо се обрадовали доласку у дом, гдје нас је чекао укусан пасуљ, топао чај и хармоникаши, те смо после оброка дружење наставили уз логорску ватру.
Следећег дана смо у 05.00 ујутру кренули пут манастира Троноша гдје смо се кратко одморили. Стаза је била дуга 21 километар, све до Тршића, гдје смо присуствовали завршној свечаности „Вуковог сабора“.
Сви учесници трансверзале сликали су се испред Вукове куће. Око 16.00 часова нас је чекао превоз за Лозницу, гдје смо у 17.30 опет сјели на редовну линију Београд-Милићи, те око 19.30 поново били у Милићима. Ово је за нас било једно ново, лијепо искуство и надамо се да ћемо опет имати прилику да будемо дио ове манифестације.
Ведро!

Септембар, 2016. године

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА 2016.

 

Један од догађаја по коме се памти школа и школске догодовштине, свакао јесте и матурска екскурзија. Ученици о томе почињу причу већ почетком другог полугодишта трећег разреда и са нестрпљењем очекују долазак нове школске године и одлазак на екскурзију. И тако сваке године.
Ове године матурска екскурзија је реализована у перидоу од 09. до 18. септембра. Већ раније изабране дестинације биле су Италија – Француска – Шпанија. Пут су водили професор информатике, Кристијан Марјановић и професорица историје, Славојка Ескић који су имали одличу сарадњу са ученицима. Матурска одјељење која су ишла на екскурзију била су два одјељења гимназије ( ИВ-1 И ИВ-2 ) као и два одјељења економске школе ( ИВ-3 и ИВ-4 ) са укупно око 50-ак ученика. Прошли су на том свом путешествију кроз доста европских земаља, посјетили прелијепе градове и регије,одушевили се свјетским градовима, посебно Ницом и кнежевином Монако . Наравно, све је то пропраћено бројним слободним активностима гдје издвајамо : купање у топлим таласима мора које запљускује плаже Италије и Шпаније, одласци и забава у дискотеци "Тропицс" и ко зна шта још све не. (Нису луди да нам баш све открију). Повратак једнако занимљив. Свратили су до Италије (поново ), града Милана и Трста, с тим да су се у Милану задржали једну ноћ и сви жале што се нису могли задржати још који дан. Једна ноћ и пола дана су сувише мало за такав град. У јутарњим сатима стигли су у Милиће. Фотографије су сами направили, а и сами изабрали за школски сајт.

Септембар, 2016. године

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ

 

Ова школска година почела је, одлуком Министарства просвјете и културе, тачно првог септембра 2016.године. То и није тако лоше јер смо, и ми професори а и ученици, већ након сљедећег дана, тј.петка били на крећем одмору, викенду; ипак се треба навићи на рано устајање, посао, обавезе. Једном ријечју на школу.
Е сад ћемо озбиљно. Ове школске године наша школа, ЈУ СШЦ „Милутин Миланковић“ богатија је тачно за четири одјељења, тачније за осамдесет и једног ученика. Распоређени су на сљедећи начин :
Гимназија : двадесет и пет ученика, општи смјер, одјељење I-1, разредни старјешина Анкица Жугић,
Економија, право и трговина : тридесет и четири ученика, економски техничар, у два одјељења I-2 и I–3, разредни старјешина за I-2 Соња Палангетић а за I-3 Биљана Николић ,
Електротехника : двадесет и два ученика, аутоелектричар и електричар, разредни старјешина Томислав Пантић.
И ове године смо задржали мање више исти наставнички кадар. Мало је више колега што немају пуну норму, али шта се може. Тако је, како је. Напустила нас је и колегиница Данијела Мариловић, што нам је жао. Вјерујемо и ученицима којима је предавала, јер је по оцјени многих ученика била изврстан професор. А и одличан колега, по нашој оцјени. Желимо јој срећу на новом радном мјесту.
И ове године, као и свих претходих година ученици првих разреда имају обезбијеђен бесплатан превоз и уџбенике. Превоз обезбјеђује КОМПАНИЈА „БОКСИТ“ а.д. из Милића , а уџбенике школа. Наравно исте погодности имају и сви одлични ученици старијих разреда. И задржаће то право све до краја првог полугодишта. А онда, оцјене на сунце ко жели да настави за бесплатном вожњом. И то је добро, буди такмичарски дух код ученика а и добар је подстицај да се озбиљно ради и учи. Хвала КОМПАНИЈИ „БОКСИТ“ а.д. на томе, помажу нам да успјешно мотивишемо ученике.
И за крај овог уводног чланка на нашем сајту ове школске 20116/2017.године, рећи ћемо и ово :
Да смо задовољни бројем ученика, баш и нисмо. Да смо незадовољни, нисмо ни то, с обзиром да смо успјели уписати четири одјељења. Одавно шкрипи по питању броја ученика које уписујемо у прве разреде, али до много чега је, понајмање је до нас. Ми смо спремно дочекали и ово школску годину, наоружали се стрпљењем , свим могућим педагошким методологијама и сад је све до ученика који су нам стиги, а богами и до ових што су са нама и од раније. Ваљда су се и они нечим наоружали, нису ваљда голоруки кренули у један овакав бој, бој на пољу незнања. Видјећемо! На муци се познају јунаци, каже наша народна пословица.
Па да онда пожелимо свима нама једну успјешну, побједничку, јуначку школску 2016/2017.годину.Архива старих вијести.

Средњошколски центар

Центар заузима површину од око 16 000 м2, с тим да сам објекат заузима површину од 3.500 м2, а школско двориште 12.500 м2. У склопу зграде налазе се поред кабинета за наставу и амфитеатар, читаоница, библиотека, ресторан за исхрану ученика и, понос Центра, школска фонтана у холу приземља.

Центар располаже са завидним бројем рачунара и осталих модерних средстава за што успјешније и боље извођење наставе.

Спортска дворана

Површина Спортске дворане износи 7024 метра квадратна. Неправилног је облика габаритних димензија 62,50м X 47,40м, дјелимично приземна, а дјелимично спратна. Располаже са двије дворане (велика 45,00м X 29,00м и мала 15,00м X 18,00м).

Такође дворана располаже са трим салом, шест свачионица (у којима се налази по пет туш кабина и тоалет) и остале пратеће садржаје.