SREDNJOŠKOLSKI CENTAR MILIĆI OBRAZUJE KADAR ZA SAVREMENO DOBA – INOVATIVAN PRISTUP PRILAGOĐEN POTREBAMA TRŽIŠTA RADA

Home / VIJESTI / SREDNJOŠKOLSKI CENTAR MILIĆI OBRAZUJE KADAR ZA SAVREMENO DOBA – INOVATIVAN PRISTUP PRILAGOĐEN POTREBAMA TRŽIŠTA RADA

SREDNJOŠKOLSKI CENTAR MILIĆI OBRAZUJE KADAR ZA SAVREMENO DOBA – INOVATIVAN PRISTUP PRILAGOĐEN POTREBAMA TRŽIŠTA RADA

 

Objekat Srednjoškolskog centra u Milićima izgrađen je 2005. godine i važi za najopremljeniju i najsavremeniju školu u BiH, ali i šire. U aprilu 2019. centar je dobio priznanje najbolje srednje škole na INOSTU mladih (Međunarodna izložbu ideja, inovacija i stvaralaštva mladih) održanog u Banjaluci.

Od osnivanja centra do danas uložena su višemilionska sredstva, kako u školski objekat i infrastrukturu, tako i u nastavni proces. Od 2017. u razvoj i unapređenje kvaliteta nastavnog procesa i praktične nastave, kroz projekte i donacije uloženo je 640.000 KM što, kako nam kaže direktorka Vesna Bogičević, predstavlja značajan uspjeh u razvoju Srednjoškolskog centra.

Dodaje da je jedan od značajnijh projekata urađen prije tri godine, a to je Botanička bašta “Milutin Milanković” koja broji 285 cvijetnih i drvnih zasada čija je ukupna vrijednost 7.000 KM. Botanička bašta nosi naziv po velikom srpskom naučniku Milutinu Milanković, po kome je Srednjoškolski centar dobio naziv.

– Vizija, misija i strateški ciljevi usmjereni su na unapređenje kvaliteta obrazovanja, realizaciju kvalitetne praktične nastave u saradnji sa privrednim subjektima, otvaranje mogućnosti zaposlenja svršenih srednjoškolaca u okviru zanimanja koja su potrebna tržištu rada, uvođenju savremene tehnologije i inovacija u sistemu obrazovanja, te usmjeravanju svršenih srednjoškolaca na izbor deficitarnih i kvalitetnih studijskih programa – ističe Bogičević.

U skladu sa potrebama tržišta

Ona je navela da analiza ostvarenih rezultata rada od osnivanja do danas pokazuje da se njihov najveći uspjeh temelji na obrazovanim, edukovanim i kvalitetnim kadrovima koje je iznjedrila ova škola, i veoma uspješnim akademicima kako u BiH, tako i inostranstvu.

Vesna Bogičević

– To je naš najveći ponos – kratko objašnjava Bogičević.

Obrazovanje učenika se realizuje u gimnaziji – opšti smjer i društveno jezički smjer, te u slijedeće četiri struke :

Ekonomija, pravo i trgovina u kojoj se izučavaju zanimanja ekonomski tehničar, poslovno – pravni tehničar, bankarski tehničar i trgovački tehničar. Zatim tu je elektrotehnika u kojoj se izučavaju zanimanja: tehničar informacionih tehnologija, elektičar, a ranije se izučavao i autoelektičar. U okviru oblasti mašinstvo i obrada metala se izučavaju zanimanja varilac i bravar, dok se u šumarstvu i obradi drveta izučavaju zanimanja tehničar za obradu drveta CNC i stolar.

– U skladu sa raspoloživim kapacitetom škole, potrebama tržišta rada, te interesovanjima učenika i roditelja, od čega zavisi plan upisa učenika u prve razrede, svake godine se uvode nova i inovativnija zanimanja. Inovacije koje su uvedene u našu školu, a koje su zastupljene od 2017. godine su zanimanje tehničar informacionih tehnologija i zanimanja tehničar za obradu drveta CNC, koja se ranije nisu izučavala, a koja su po standardizaciji zanimanja inovacije u sistemu obrazovanja. Svakakao da od naredne školske godine planiramo uvođenje još dva inovativna smjera, poslovno informatički tehničar i električar instalater.

Od osnivanja Srednjoškolskog centra obrazuju se kadrovi koji su potrebni tržištu rada.

– Jedini privredni subjekt koji je usmjerio interesovanje za potrebom obrazovanja zanimanja koja su potrebna tržištu rada je kompanija Boksit. Krucijalni problem koji se javlja u svim lokalnim zajednicama je masovna migracija stanovništva, i odlazak u inostransvo zbog niske cijene rada na našem tržištu. To u mnogome utiče i na zadržavanje svršenih srednjoškolaca, ne samo u lokalnoj zajednici, već u državi. Navedenim problemom ne mogu se baviti obrazovne ustanove, već resorne institucije, a sve u cilju zadržavanja mladih, stručnih i sposobnih kadrova – ističe Bogičević.

 

Ona dodaje da su zadovoljni saradnjom sa privrednicima.

– Takođe, zadovoljni smo saradnjom i sa lokalnom zajednicom, jer je naša škola jedna od rijetkih u kojoj učenici putnici imaju besplatan prevoz bez obzira na mjesto prebivališta, stipendije za deficitarna zanimanja i zanimanja koja su potrebna tržištu rada, stipendije za odlične učenike i broje druge pogonosti. Milići imaju raspoloživ kadar za postojeće i buduće poslodavce, ali je potrebno isti i zadržati.

U planu obnova kotlovnice

Kako nam kaže Bogičević s obzirom da je objekat Srednjoškolskog centra projektovan po najvišim svjetskim standardima, te da je u okviru objekta izgrađena sportska dvorana, proširenje kapaciteta za potrebe obrazovnog procesa nije potrebno.

– U poslednje četiri godine realizovani su značajni projekti u domenu rekonstrukcije objekta, kao i desetine projekata koji su vezani za uređenje enterijera i eksterijera škole i školskog objekta. Krovna rekonstrukcija školskog objekta je završena 2017. vrijednosti 104.190 KM, kao i rekonstrukcija i popravka stolarije u školi. Godinu kasnije je izvšena rekonstrukcija TNG stanice u vrijednosti od 12.000 KM čime je poboljšana bezbjednost učenika i zaposlenih. U narednom periodu planirana je rekonstrukcija kotlovnice, i to je jedino i prioritetno što se u pogledu infrastrukture treba uraditi. Za drugim infrastukturnim projektima nema potrebe, jer je sve, što je bilo potrebno, urađeno.

Razvojni plan škole, koji se periodično revidira, predstavlja značajan akt Srednjoškolskog centra. Planirane aktivnosti usmjerene su ka unapređenju kvaliteta rada škole kroz interno i eksterno vrednovanje, realizaciju prethodno pomenutih projekata, kao i uvođenje inovacija u nastavni proces.

(izvor: eKapija | Utorak, 30.03.2021.| 08:21)