RADIO MEDŽIK – MJESTA IMA ZA BUDUĆIH 96 SREDNJOŠKOLACA

Home / VIJESTI / RADIO MEDŽIK – MJESTA IMA ZA BUDUĆIH 96 SREDNJOŠKOLACA

Milići – SŠC “Milutin Milanković” u Milićima, u školskoj 2021/2022.godini, planira da upiše 96 učenika u prve razrede. Gimnazija, Ekonomija, pravo i trgovina te Elektrotehnika struke su, u okviru kojih se nude četiri zanimanja – kaže pedagogica u milićkom SŠC Milojka Simić.

“Planiramo upis četiri odjeljenja po 24 učenika. Ove godine nudimo dva nova zanimanja, poslovno-informatički tehničar i električar-elektroinstalater. Prošle godine, opština je obezbijedila besplatan prevoz za sve učenike i stipendije za određena zanimanja a kako će biti ove godine, očekujemo odgovor od opštine. Kao i do sada sve informacije biće objavljene na sajtu škole” – kaže Simićeva.

Daliborka Simić-Golić, profesorica fizičkog vaspitanja u SŠC “Milutin Milanković” napominje da u gimnaziji – opšti smjer, mjesta ima za 24 učenika. “Svrha obrazovanja u gimnaziji jeste da razvije kod učenika intelektualnu širinu, potrebu za novim saznanjima i djelovanjima, istraživačku crtu, te sposobnost za razložno i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje. Nakon završetka gimnazije, učenici imaju mogućnost da upišu bilo koji od fakulteta, na koji će ponijeti kvalitetno znanje. To potvrđuju učenici iz prethodnih generacija, poput Milane Todorović, koja je učestvovala i zapažene rezultate ostvarivala na Republičkom takmičenju iz matematike i drugih predmeta. Takođe osvojili smo i treće mjesto na Republičkom takmičenju iz rukometa a što se tiče Regionalnih takmičenja, naši učenici su, po uspjehu, uvijek među prva tri mjesta. Moj savjet budućim učenicima koji su imali odličan usjeh u osnovnoj školi a koji još nisu sigurni šta žele studirati, je da se opredijele za gimnaziju, jer kroz izučavanje predmeta u gimnaziji steći će mnogo kvalitetnije znanje kada je u pitanju matematika,fizika i hemija, zato što u stručnim školama ovih predmeta više nema” – kaže profesorica Simić.

 

U školskoj 2021/2022.godini, SŠC “Milutin Milanković” u Milićima nudi novo zanimanje poslovno-informatički tehničar u okviru struke Ekonomija-pravo i trgovina. Profesor Vojkan Mujičić dipl. pravnik,kaže da je planirano jedno odjeljenje sa 24 učenika.

“Kroz ovaj predmet učenici će imati prliku da steknu odlična znanja iz oblasti marketinga i ekonomije uvezano sa informatičkim mogućnostima. Ovdje imamo jednu priliku da se kroz četvorogodišnje druženje edukujemo za ekonomiju i poslovnu informatiku u isto vrijeme. Ovo je novo zanimanje u našem Centru i vjerujem da će uz naš izuzetan kadar i uslove koje imamo, učenici zaista steći potrebna znanja i vještine koje se traže na tržištu rada” – kaže profesor Mujičić.

 

Novo zanimanje u milićkom SŠC je i električar-elektroinstalater. Radenko Lošić nastavni majstor za praktičnu nastavu elektrostruke kaže da je ovo trogodišnje zanimanje veoma traženo i cijenjeno na tržištu. “Školovanje traje tri godine a tržište rada zahtijeva veliki broj ovih radnika tako da su mogućnosti zapošljavanja velike. Elektroinstalater se bavi  postavljanjem i održavanjem instalacije električne mreže za rasvjetu, klimatizaciju za radne mašine u pogonima i slično. Bez njih se ne može zamisliti rad bilo kojeg preduzeća. U savremeno opremljenim radionicama i kabinetima u našoj školi, učenici stiču potrebna znanja i vještine” – kaže Lošić.

Prethodnih godina veoma popularno zanimanje među svršenim osnovcima, bilo je tehničar informacionih tehnologija. Rade Todorović profesor elektro-grupe predmeta kaže da je plan upisati jedno odjeljenje od 24 učenika u ovo zanimanje. “Nakon završetka srednje škole, učenicima se pruža mogućnost za upis na bilo koji od tehničkih fakulteta. Velike su mogućnosti zaposlenja kako u privredi tako i u samostalnom preduzetništvu. Pokazalo se i da je u vrijeme pandemije ovo zanimanje jako traženo, plate su i nekoliko hiljada a prednost je rad od kuće. Za mlade koji ne žele studirati, velike su mogućnosti i za zaposlenje sa srednjom stručnom spremom, dakle nakon što završe obrazovanje u našem SŠC. Milićki srednjoškolski centar će učenicima pružiti odličnu priliku da na jednostavan i efikasan način steknu teoretska i praktična znanja u učionicama opremljenim najsavremenijim računarima poslednje generacije, postoje i pametne table, laboratorije a svaki kabinet je opremljen projektorom. Prethodnih godina bile su i velike povlastice za učenike koji su upisivali ovo zanimanje, vidjećemo kako će biti ove godine” – kaže Todorović.

(IZVOR: Medžik radio 07. april 2021 08:05 )